Terve.fi

Melanooma yleistyy Suomessa - lue miten suojaudut

Melanooma yleistyy Suomessa - lue miten suojaudut
Melanoomaan sairastuneiden määrä kasvaa Suomessa vuosi vuodelta.
Julkaistu 15.4.2014

Melanooman arvioidaan lisääntyvän yli 65-vuotiailla, erityisesti miehillä, sekä alle 65-vuotialla naisilla. Keski-ikäisten naisten sairastumista melanoomaan muita useammin voisi selittää se, että he olivat nuoria 80- ja 90-luvuilla, kun voimakas rusketus oli muotia. Samaan aikaan matkailu etelän aurinkoon ja solariumit yleistyivät. Väestön ikääntyminen selittää sen, miksi yhä useampi yli 65-vuotias sairastuu. Vuonna 2012 uusia melanoomatapauksia todettiin 1322. Näistä 615 oli naisilla ja 707 miehillä.

Ihosyöpien vähentäminen onnistuu lasten ja nuorten suojaamisella

Ihosyöpien väheneminen on mahdollista, jos lasten ja nuorten ihoa ja silmiä ei kuormiteta liiallisella auringon ultraviolettisäteilyllä. Suojaaminen on helppoa, kun muistaa vaatteet, varjon ja voiteet; unohtamatta silmien suojaamista aurinkolaseilla. Auringolta suojautumien on aiheellista myös nuorten kesätöissä, jotka ovat usein sesonkiluonteisia ulkotöitä. Lasten ja nuorten ihon altistumisen UV-säteilylle, erityisesti ihon palamisen tiedetään olevan keskeinen ihosyövän riskitekijä.

Kesäistä sesonkityövoimaa tarvitsevia aloja ovat esimerkiksi asfaltti- ja puutarhatyöt sekä marjanpoiminta. Näissä töissä altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle voi ylittää turvallisen tason moninkertaisesti jo lyhyessä ajassa.

Otsonikerroksen toipuminen jatkuu

Auringon ultraviolettisäteilyltä suojaavan otsonikerroksen heikentyminen on pysähtynyt. Satelliittimittausten avulla on saatu luotua lähes 30 vuoden pituinen mittaussarja otsonikerroksesta. Mittausten mallintamisella voidaan ennustaa, että otsonikerros palautuu ennalleen runsaassa neljässäkymmenessä vuodessa eli vuosisadan puolivälin jälkeen.

Lähde:

Lue lisää: stuk.fi

2 kommenttia