Terve.fi

Nuorten ihosyöpä yhä yleisempää

Nuorten ihosyöpä yhä yleisempää
Parhaat keinot ehkäistä nuorten ihosyöpää ovat valistus solariumin ja auringonoton vaaroista. Myös kauneuskäsityksiä voitaisiin päivittää. Monelle nuorelle ruskettunut iho on edelleen tavoiteltava asia.
Kuvat

Julkaistu 8.5.2012

 Vaikka ihon suojatta jättäminen voimakkaan auringonpaisteen aikana, solarium tai toistuvat palamiset voivat laukaista ihosyövän minkä ikäisenä tahansa, on lapsuudessa koettu ihon palaminen kaikkein vaarallisinta, sillä sen myötä voi syntyä koko elämän kestävä riski sairastua ihosyöpään.

- 25 vuotta täyttäneen nuoren iho kestää palamista paremmin kuin pehmeä nelivuotiaan lapsen iho. Siksi onkin hyvin tärkeää suojata lapsen iho liialta auringonpaisteelta, neuvoo ihotautiopin tohtori Bernard Cohen Hopkinsin lastensairaalasta.

Muut ihotautialan asiantuntijat tukevat Cohenia hänen kehotuksessaan ja huomauttavat, että lapsen ihon suojaaminen on helpoin tapa suojata lasta melanoomalta ja muilta ihosyövän tyypeiltä. Asiantuntijat neuvovat pienten vauvojen vanhempia seuraavasti:

- Varmista, että lapsesi saa auringonvaloa vain aamuisin ja iltaisin, jolloin säteily on heikompaa kuin keskipäivällä- suojaa lapsesi aurinkovoiteilla, joiden suojakerroin on yli 30- pue lapsesi pitkähihaisiin ja –lahkeisiin vaatteisiin sekä leveälierisiin päähineisiin pahimman auringonpaisteen aikana 

Solariumit ovat todellinen riskitekijä

Erittäin huolestuttava ikäryhmä ovat 12 – 18 vuotta täyttäneet nuoret, jotka ovat mieltyneet käymään solariumissa saadakseen muodinmukaisen rusketuksen. Cohenin mukaan solariumit ovat jatkuva uhka nuorten ihonterveydelle ja mm. Maailman Terveysjärjestö WHO on luetteloinut solariumit syöpää aiheuttaviksi tekijöiksi. Solariumien vaarallisuus johtuu siitä, että ne altistavat käyttäjänsä suurelle määrällä keskittynyttä UV-säteilyä.

Parhaat keinot nuorten ihosyöpien ehkäisyyn ovat keskustelut auringonoton ja solariumin vaaroista sekä säännölliset kehon läpikotaiset tarkastukset ihomuutosten, kuten luomien kasvun, niiden rajojen värimuutosten ja epäsymmetrisen muodon varalta.

Tutkimukset viimeisen kymmenen vuoden ajalta ovat toistuvasti osoittaneet ihosyöpätapausten kasvaneen hälyttävästi nuorten parissa. Esimerkiksi 18 – 39 vuotta täyttäneiden naisten kohdalla ihosyövistä vaarallisimman, melanooman, esiintyminen on kahdeksankertaistunut ja miestenkin nelinkertaistunut viimeisen 40 vuoden aikana.

Lähde:

Kommentoi »