Terve.fi

Päänahkan ja niskan melanoomat vaarallisimpia

On mahdollista, että pään ja niskan ihomuutokset jäävät hiusten alla huomaamatta ja siksi ehtivät pahemmiksi ennen diagnosointia. Tulokset perustuvat lähes 52 000:n melanoomaan sairastuneen henkilön rekisteritietoihin.

Melanoomat oli todettu vuosina 1992-2003, ja niistä 43 prosenttia oli käsissä tai jaloissa, 34 prosenttia vartalossa, 12 prosenttia kasvoissa tai korvissa, 6 prosenttia päänahassa tai niskassa ja 4 prosenttia jossain muualla.

Viiden vuoden kuluttua diagnoosista elossa oli 83 prosenttia potilaista, joiden melanooma oli päänahassa tai niskassa, ja 92 prosenttia muista potilaista. Toisin sanoen sadasta päänahan tai niskan melanoomaan sairastuneesta oli kuollut noin 17 ja muista potilaista 8.

Kymmenen vuoden kuluttua diagnoosista luvut olivat 24 ja 11 kuollutta sataa potilasta kohden. Tulosten perusteella lääkärien ja sairaanhoitajien olisi hyvä tutkia tarkoin myös potilaiden päänahka ja niska aina, kun he tutkivat potilaan ihon kauttaaltaan. Vuosittain noin kahdeksan suomalaista sadastatuhannesta sairastuu melanoomaan. Noin kahdeksan potilasta kymmenestä on elossa vielä viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2008

Julkaistu: 5.5.2008
Kommentoi »