Terve.fi

Voit sairastaa glaukoomaa huomaamattasi - kiinnitä huomiota näihin

Voit sairastaa glaukoomaa huomaamattasi - kiinnitä huomiota näihin
Julkaistu 11.3.2014

1. Glaukooma on sairaus – sitä ei aina huomata ennen kuin on myöhäistä

Glaukooma on sairaus, jossa näköhermo vaurioituu huomaamatta ja hitaasti ilman, että potilaalla olisi kipuja tai vaivoja. Koska näköhermo välittää näköviestejä aivoihin, vaurioittaa glaukooma vähitellen myös näkökykyä ja voi johtaa jopa näön menetykseen.

2. Glaukooman havaitseminen ajoissa – vaikka ei olisi oireita

Epäilys glaukoomasta voi syntyä silmälääkärin tutkimuksessa, kun silmälääkäri tutkii potilaan silmänpohjan (näköhermonpään). Lisäksi silmälääkäri voi tutkimuksessaan havaita glaukoomalle altistavia rakenteellisia seikkoja tai kohonneen silmänpaineen. Tällöin silmälääkäri voi määrätä lisätutkimuksia selvittääkseen, onko potilaalla glaukooma.

Hyvä nyrkkisääntö on, että käy silmälääkärillä, kun tarvitsee ensimmäiset lukulasit.

3. Oireita – näkökentän kaventuminen

Jos havaitset glaukooman oireita, kuten näkökentän kaventuminen, on tauti yleensä hyvin pitkälle edennyt. Silloin näkökenttä voi olla niin vaurioitunut, että esimerkiksi autolla ajaminen ei ole enää sallittua.

4. Selvitä omat riskitekijäsi – onko suvussasi glaukoomaa?

Tarkkaa syytä glaukooman syntyyn ei tiedetä. Glaukooman riski kasvaa selvästi 45 ikävuoden jälkeen, muita riskitekijöitä ovat kohonnut silmänpaine, suvussa esiintyvä glaukooma ja likitaitteisuus.

5. Glaukooman hoitaminen ajoissa – ennen kuin on myöhäistä

Vaikka glaukoomalle on useita riskitekijöitä, ainoa tapa hoitaa sitä on laskea silmänpainetta. Silmän-painetta voidaan alentaa silmätipoilla tai hankalimmissa tapauksissa painetta alentavalla leikkauksella tai laserhoidolla. Tuhoutunutta hermokudosta ei saa hoidolla takaisin.

Lue myös:

Kommentoi »