Treeni ja ravinto

Sokeroidut elintarvikkeet altistavat sydän- ja verisuonitaudeille

5.2.2014 Terve.fi

Tutkimus perustuu suuren NHANES III -terveystutkimuksen aineistoon, josta tähän tutkimukseen poimittiin 31 000 aikuisen ruokavaliotiedot ja 12 000 kuolleisuustiedot.

Osallistujia seurattiin noin viidentoista vuoden ajan, ja tuona aikana riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin oli selvästi suurin osallistujilla, joiden ruokavaliossa lisättyjä sokereita oli eniten.

Verrattuna osallistujiin, joiden sokerin saanti jäi alle 10 prosenttiin päivittäisestä energian saannista, yli 25 prosenttia energiastaan sokerista saavat menehtyivät lähes kolme kertaa todennäköisemmin. Myös vähäisempi, mutta 10 prosentin rajan ylittävä lisätyn sokerin saanti liittyi suurempaan kuolleisuuteen.

Terveyden kannalta sokerin saannin olisi hyvä jäädä alle 10 prosenttiin päivittäisestä energian saannista. Yhdysvaltalaisista valtaosa saa sokeria tätä enemmän ja suuri osa siitä tulee lisättynä sokerina juomissa ja elintarvikkeissa. Osa lisätyn sokerin sydänhaitoista seuraa lihomisesta ja siitä johtuvista sydänriskeistä, mutta lisätyt sokerit saattavat olla muillakin tavoin haitallisia aineenvaihdunnalle, jos niitä nauttii liikaa.

Yleisin lisätty sokeri on sakkaroosia, joka elimistössä hajoaa hedelmäsokeriksi ja glukoosiksi.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Jama Internal Medicine 2014

Copyright Duodecim 2014

Lue myös:

Lisätty sokeri lihottaa

Prosessoitu sokeri tekee ihmisestä tyhmän

Taltuta sokeririippuvuus

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt