UCLA:n rottatutkimuksessa huomattiin, että pitkälle prosessoitua fruktoosia runsaasti sisältänyt ruokavalio hidastaa aivojen toimintaa sekä vaikeuttaa ajattelua ja muistamista. Tutkijat käyttivät tutkimuksessaan maissisiirappia, jota käytetään runsaasti Yhdysvalloissa esimerkiksi virvoitusjuomissa. Keskiverto yhdysvaltalainen syö Medical Xpressin mukaan noin 20 kiloa maissisiirappia vuosittain.
Professori Fernando Gomez-Pinilla UCLA:n David Geffen School of Medicinestä muistuttaa, että kyseessä ei tässä tapauksessa ole esimerkiksi hedelmistä luonnossa löytyvä fruktoosi.
- Emme puhu fruktoosista, jota esiintyy antioksidantteja sisältävissä hedelmissä. Meitä huolestuttaa korkeafruktoosinen maissisiirappi, jota käytetään makeutus- ja säilytysaineena.
Omega-3 minimoi vahingot
Tutkimuksessa seurattiin kahta rottaryhmää kuuden viikon ajan. Yksi rottaryhmä sai juomaveden mukana fruktoosia, kun taas toinen ryhmä sai lisäksi pellavansiemenöljyä ja DHA-happoa, joka suojelee muistamisen ja oppimisen mahdollistavia synapseja.
Kuuden viikon jälkeen tutkijat laittoivat rotat kulkemaan saman labyrintin läpi. Kävi ilmi, että omega-3-rasvahappoja saaneet rotat selviytyivät ulos huomattavasti ripeämmin kuin pelkkää fruktoosia saaneet.
- DHA-puutteessa eläneet rotat olivat hitaampia, ja niiden aivoissa oli havaittavissa lasku synapsien toiminnassa, Gomez-Pinilla kommentoi.
Tutkijan mukaan taustalla on insuliini, johon toinen rottaryhmä kehitti jonkinasteisen vastustuskyvyn ja hormoni menetti tehoaan.
- Koska insuliini läpäisee aivoveriesteen, se voi aiheuttaa neuroneissa signaalin, joka saa aikaan oppimisen pysähtymisen ja sitä kautta aiheuttaa muistin heikkenemistä.
Lähde: Medical Xpress
Lue lisää:Omega-3-rasvahapot saattavat ehkäistä silmäsairaudeltaSokerilimuihin liittyy myös sydäntautiriski