Terve.fi

Miten syövän voisi torjua?

Miten syövän voisi torjua?
Pitäisikö syöpäpotilaiden syödä vitamiinilisiä? Aspiriini voi olla parempi vaihtoehto.
Julkaistu: 29.12.2013

Noin 12 miljoonaa yhdysvaltalaista on selvinnyt syövästä ja numero tulee todennäköisesti vain nousemaan aikaisen diagnoosin, paremman hoidon ja vanhenevan väestön myötä. Taudin ensidiagnoosin ja rasittavan hoidon jälkeen ajatukset kohdistuvat siihen, mitä on tehtävissä, ettei syöpä uusiutuisi.

Niinkin moni kuin joka kolmas syövästä selvinnyt alkaa syödä vitamiini- ja mineraalilisiä. Mutta kannattaako se? American Cancer Society (suom, Yhdysvaltain syöpäyhdistys) suosittelee välttämään suuria määriä ravintolisiä ja keskittymään perus multivitamiiniin, joka ainoastaan korjaa epäterveellistä ruokavaliota. Muut syöpäyhdistykset ovat yhtä varovaisia. Kaksi Harvardin yliopiston tutkijaa, Edward Giovannucci ja Andrew T. Chang, arvioivat todisteita vitamiini- ja mineraalilisien vaikutuksesta syövästä selvinneisiin aikaisemmin tänä vuonna Journal of Clinical Oncology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.  Ehkä yllättävintä heidän tutkimuksissaan oli se, miten syövästä selvinneiden ottamista mineraali- ja vitamiinilisistä ei ole tutkimuksia, joten suoria todisteita ei juurikaan ole.

Ennen kuin sellainen tutkimus on tehty, meidän pitää luottaa tutkimuksiin, jotka käsittelevät pitkäaikaisen ravintolisien käytön vaikutusta pitkälle edenneiden tai kuolettavien syöpien tapauksissa.Nämä tulokset eivät erittele ravintolisien vaikutusta ennen ja jälkeen diagnoosin, mutta kuten Harvardin yliopiston tutkijat huomasivat, tiedot, joiden mukaan joku tietty ravintolisä lisäisi kuolevaisuutta tai syövän edistymistä, ovat vähintäänkin arveluttavia.

D-vitamiini on kova kilpailija

Kaikkein kannustavin uutinen Giovannuccin ja Chanin arviosta on D-vitamiinin mahdollisuus vähentää syövän uusiutumista. D-vitamiinia syntyy ihossa, kun altistuu auringon ultravioletti B-säteilylle (UVB). Korkeammilla leveysasteilla asuvilla ihmisillä, jotka harvemmin altistuvat UVB-säteilylle, on suuremmat todennäköisyyden sairastua paksusuolen syöpään, rintasyöpään ja munasarjasyöpään. Tämän lisäksi yhteys vaikuttaa enemmän myös kuolemantapauksiin kuin tartuntoihin, mikä ehdottaa, että D-vitamiinilla voisi olla vaikutusta nimenomaan taudin myöhäisemmissä vaiheissa. Monet kokeelliset todisteet osoittavat D-vitamiinin omaavan syövänvastaisia vaikutuksia, ja eräät eläinkokeet näyttävät vaikutuksen olevan erityisen vahva etäpesäkkeiden (kun syöpä leviää ruumiinosasta toiseen) tapauksissa. 

Tutkimukset keuhko-, rinta- ja paksusuolen syöpäpotilaista edistävät D-vitamiinin hyvää mainetta: näissä tutkimuksissa korkea D-vitamiinin määrä potilaissa oli yhteydessä vähempiin kuolemantapauksiin ja syövän uusiutumisiin. Tähänastisten tutkimusten mukaan ei kuitenkaan voi vielä todistaa D-vitamiinin määrän vähentävän paksusuolen syövän uusiutumisen mahdollisuutta.

Vitamiinit ovat johtaneet pettymyksiin niin paljon, että innostusta kannattaa hillitä. Joka tapauksessa, kuten Harvardin tutkijat huomauttaat, on olemassa tarpeeksi todisteita, jotta tutkimuksia kannattaisi jatkaa muutamilla hyvin suunnitelluilla tutkimuksilla.

Ei kovin lupaavaa

Lasi näyttää puolityhjältä (tai jopa pahemmalta) muiden vitamiinien osalta. Antioksidanttivitamiineilla (C- ja E-vitamiinit) ei näytä olevan kovinkaan hyviä syöpävastaisia vaikutuksia. Beetakaroteeni taas näyttää lisäävän keuhkosyövän riskiä tupakoitsijoilla. Giovannucci ja Chan elättelevät toivoa, siitä, että E-vitamiini voisi mahdollisesti vähentää tupakoitsijoiden riskiä sairastua pitkälle edenneeseen tai kuolettavaan eturauhassyöpään.

Folaatilla saattaa olla kaksinaisia vaikutuksia: se voi edistää paksusuolipolyyppien muodostumista, mutta polyyppien jo muodostuttua se saattaa johtaa kokonaisvaltaiseen paksusuolen syöpään.Harvardin yliopiston tutkijat sanovat, että syövän sairastaneiden olisi viisasta välttää foolihapon saantia. Tämä neuvo voi olla ristiriidassa American Cancer Societyn multivitamiiniohjeiden kanssa, jotka usein suosittelevat sataprosenttista folaatin päivittäissaantia. Yhdistelmä folaattia multivitamiinista, jauhoista ja muroista, joita on voimistettu foolihapolla (folaatin synteettinenmuoto) voisi johtaa liialliseen vitamiinin saantiin.

Aspiriini: Ehdoton ehkä

Verrattuna empivään vitamiini-innostukseen (lukuun ottamatta D-vitamiinia), näyttävät asiat hyviltä aspiriinin puolesta, sanovat Giovannucci ja Chan.  He kuvaavat todisteiden, joiden mukaan aspiriini vähentäisi paksusuolensyövän uusiutumisriskiä, olevan mukaansatempaavia. He osoittavat satunnaistutkimukseen, jonak mukaan 325mg:n aspiriiniannos päivässä vähensi uusiutumista 35 prosentilla. Mukana oli 500 henkilöä, jotka olivat käyneet läpi paksusuolen syövän varhaisen vaiheen hoitoja.

Toinen sulka aspiriinin hattuun: Chanin johtamien viimevuotisten tutkimusten mukaan diagnoosin jälkeinen säännöllisen aspiriinin syöminen vähentää kuolemanriskiä.

Aspirinin on todettu vaikuttavan myös muihin syöpiin. Eri ryhmä Harvardin yliopiston tutkijoita raportoivat aiemmin tänä vuonna tuloksista, jotka keskittyivät rintasyövän uusutumiseen. Rintasyövän parissa tulokset eivät ole olleet yhtä kannustavia. 

Miten voi olla, että aspiriini, vaatimaton kipulääke, voisi pitää syövän loitolla? Aspiriini sisältää COX-2 entsyymiä. Sen lisäksi, että se katalysoi tulehdusprosessia, joka on osa kipua, COX-2 on mukana solujen kehittymisessä ja sitä kautta syövän kehittymisessä. Estämällä COX-2 entsyymiä aspiriinilla on taito ohjata arvaamattomia soluja pois syöpään johtavasta kohtalosta, ja jos tämänhetkiset löydökset pitävät pintansa, aspiriini saattaa toimia samoin myös joillakin syövästä selvinneillä.

Giovannucci ja Chan unelmoivat hetkestä, jolloin syöpiä voitaisiin testata niiden COX-2-statuksen varalta, jotta lääkärit ja potilaat tietäisivät, onko aspiriinin ottamisesta heille apua.

Kommentoi »