Pahanhajuinen hengitys voi olla yksilölle jopa niin suuri ongelma, että yksilö kokee sosiaalisen kanssakäymisen mahdottomana ja alkaa vältellä sosiaalisia tilanteita. Tällöin pahanhajuisesta hengityksestä on tullut yksilölle elämänlaatua heikentävä psyykkinen ja sosiaalinen ongelma olipa hengitys sitten todellisuudessa pahanhajuinen tai ei.
Tuoksuuko sinun hengityksesi pahalle?
Oman hengityksen hajua on helppo testata: nuolaise kämmenselkää, anna syljen kuivua siihen ja haistele hetken kuluttua, miltä kämmenselkä tuoksuu.
Pahanhajuinen hengitys on 90 prosenttisesti peräisin suuontelon bakteereista ja niiden aineenvaihduntatuotteista. Muita pahanhajuista hengitystä aiheuttavia syitä ovat muun muassa laihduttaminen, hyvin proteiinipitoinen ruokavalio, alkoholismi, lääkitykset ja eräät elimistön yleissairaudet.
Jokaisen ihmisen suussa on bakteereita, joten periaatteessa kaikkien hengitys voi jossain vaiheessa voi muuttua pahanhajuiseksi. Hengitysilman paha haju johtuu suun bakteerien tuottamista rikkiyhdisteistä. Jos suuhygienia on puutteellista, pahanhajuinen hengitys on hyvin tavallista.
Aamuisin, yöunen jälkeen, pahanhajuinen hengitys on normaalia. Yöllä syljeneritys on niukkaa, jolloin syljen suuta ja bakteereja pois huuhteleva vaikutus on vähäistä.
Suun kuivuminen pahentaa ongelmaa
Suun kuivumisesta johtuvan pahanhajuisen hengityksen taustalla voi olla muun muassa sylkirauhasten sairaus ja tietyt lääkitykset. Naisilla hormonaaliset tekijät, kuten vaihdevuodet, voivat aiheuttaa suun kuivumista, mistä voi seurata pahanhajuinen hengitys.
Tupakoijilla pahanhajuinen hengitys on myös hyvin tavallista. Tupakan ainesosat imeytyvät verenkiertoon ja tulevat hengitysilman mukana ulos aiheuttaen pahanhajuista hengitystä.
Hampaan poiston jälkeen, erityisesti jos poistettava hammas on ollut alaleuan syömähammas, suussa on usein pahaa makua ja hengitys on pahanhajuista muutaman viikon ajan.
Hampaan kuolio voi aiheuttaa suuhun ”mädän” maun. Hoitona on hampaan juurihoito, jonka edetessä suun paha maku ja haju häviävät. Hampaiden kariekset eli bakteerien aiheuttamat hampaiden reiät ja suun märkäpaiseet ovat bakteeripesäkkeitä, joista voi myös seurata pahanhajuista hengitystä. Huonosti istuvien proteesien alle kertyy helposti ruuan tähteitä, mistä voi seurata pahanhajuista hengitystä.
Hoitona jokapäiväinen suuhygienia
Pahanhajuisen hengityksen hoidon tavoitteena on vähentää suun bakteerien määrää. Yleinen suuhygienia ja hampaiden huolellinen puhdistus ovat avainasemassa pahanhajuisen hengityksen ehkäisyssä ja hoidossa. Kielen kate tulisi poistaa päivittäin.
Tupakointi tulisi lopettaa ja suu hoidattaa puhtaaksi karieksista ja ientulehduksesta. Huonosti istuvat proteesit tulisi uusia tai pohjata paremman istuvuuden saavuttamiseksi. Hyvä hoitotulos saavutetaan ainoastaan päivittäisen suuhygienian tarkalla noudattamisella.
Ennuste on hyvä, jos yksilö on riittävän motivoitunut jokapäiväiseen suun hoitoon. Jos huolellisesta hoidosta huolimatta yleisterveen yksilön hengitys haisee koko ajan pahalle, voidaan potilas lähettää erikoislääkärille tarkempiin jatkotutkimuksiin.