Terve.fi

Lasten sammasLasten sammas

Sammas, oireet ja hoito: Sammas yleinen sairaus vastasyntyneillä ja vauvoilla. Tyypillisesti (sammas) oireina ovat valkoinen peite tai epäsäännöllisiä läiskiä levinneinä poskien sisäpuolella, kielen, huulien ja ikenien pinnalla tai kitalaessa. Peitteen alla oleva suun kudos on punainen ja verestävä ja voi vuotaa verta helposti. Lue lisää sammaksesta.
Teksti Terve Media Oy

Sammas on Candida albicans -nimisen hiivasienen aiheuttama suun infektio. Se on yleinen sairaus vastasyntyneillä ja vauvoilla.

Tätä hiivasientä löytyy aina suusta pieninä määrinä, mutta sen määrä voi kasvaa liian suureksi verrattuna suun normaaliin bakteerikantaan. Tätä esiintyy esimerkiksi lapsen sairastaessa tai antibioottikuurin aikana.

Rintaruokitut lapset voivat saada hiivasienitartunnan äitinsä nänneistä. Tutti voi myös lisätä sammaksen riskiä.

Oireet

Sammastartunnan saaneella on tyypillisesti valkoinen peite tai epäsäännöllisiä läiskiä levinneinä poskien sisäpuolella, kielen, huulien ja ikenien pinnalla tai kitalaessa. Peitteen alla oleva suun kudos on punainen ja verestävä ja voi vuotaa verta helposti.

Lapsen suu voi tuntua kipeältä, mikä voi vaikeuttaa syömistä, mutta joskus läiskät ovat kivuttomia.

Komplikaatiot

Jos sammas on kivulias eikä sitä ole hoidettu muutamaan päivään, vauvasi ei ehkä syö eikä juo tarpeeksi ja hänen elimistönsä kuivuu.

Joskus rintaruokitun lapsen suussa oleva sammas voi aiheuttaa hiivasieni-ihottuman äidin rinnoissa tai lapsella voidaan myöskin havaita vaippaihottumaa.

Hoito / Mitä tehdä

Jos luulet että lapsellasi on sammas, vie hänet lääkäriin.

Lääkäri voi määrätä lääkkeen sammaksen hoitoon. Se annetaan pipetillä vauvan suuhun. On ehkä helpompaa levittää lääke suoraan sammaksen päälle pumpulipuikolla.

Sammaksen häätöön voi myös kokeilla happamia tuotteita, kuten sitruunamehua tai puolukkasurvosta. Hoito kestää tavallisesti viikon, mutta jatka hoitoa vielä muutaman päivän ajan sen jälkeen, kun sammas on hävinnyt. Tämä on tärkeää, jotta hiivasieni-infektio ei tule takaisin hoidon lopettamisen jälkeen.

Kysy lääkäriltä neuvoa, jos lapsesi ei halua syödä, jos sammas näyttää pahenevan hoidon aikana tai jos hoito ei näytä tehoavan.

Ennaltaehkäisy

Ota huomioon, että sammas saattaa kehittyä lapsille, jotka ovat antibioottikuurilla.

Jos imetät lasta, jolle on kehittynyt sammas, kysy lääkäriltä, pitäisikö sinun levittää sienilääkevoidetta nänneillesi muutaman päivän ajan.

Muista steriloida tuttipullot tai nännit ja tutit välttääksesi uuden infektion.

Lääkäri voi suositella aktiivisten bakteeriviljelmien (esimerkiksi laktobasilli) antamista lapselle ravintolisänä tai joitakin jogurtteja ja hapankermatuotteita.

Julkaistu: 10.11.2013