Sairaudet

Suolan vähentäminen auttaisi munuaispotilaita

8.11.2013 Terve.fi

Tutkimus on tiettävästi ensimmäinen kaksoissokkotutkimus, jossa munuaistautia sairastavia on satunnaistettu vähäsuolaiselle ja runsaammin suolaa sisältävälle ruokavaliolle. Ruokavalioista sai 4–4,5 grammaa ja 1,4–1,8 grammaa suolaa päivässä ja kumpaakin noudatettiin kahden viikon ajan.

Koe osoitti vähäsuolaisen ruokavalion laskevan osallistujien verenpainetta keskimäärin 10/4 mmHg, minkä lisäksi heidän virtsansa proteiinipitoisuus puolittui ja solunulkoisen nesteen määrä väheni litralla. Muutokset ovat merkittäviä ja suurempia kuin munuaisten suhteen terveillä ihmisillä havaitaan. Verenpaineen osalta vaikutus on verenpainelääkkeiden tasoa.

Jos munuaistautipotilaat noudattaisivat vähäsuolaista ruokavaliota pysyvästi, he välttyisivät loppuvaiheen munuaistaudilta ja dialyysihoidolta noin kolmanneksen todennäköisemmin, tutkijat uskovat. Samalla he pienentäisivät myös riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Ihmiskeho tarvitsee natriumkloridia eli ruokasuolaa noin 1,5–2,0 grammaa päivässä, mutta suomalaiset käyttävät keskimäärin 8–10 grammaa ruokasuolaa vuorokaudessa. Aikuisten saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Suolan käytön vähentäminen on hankalaa, sillä suuri osa suolasta saadaan ns. piilosuolana elintarvikkeista kuten leivästä, juustoista ja valmisruoista.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Society of Nephorology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Journal of the American Society of Nephorology 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Lääkärikirja: Munuaisten vajaatoiminta: oireet, diagnoosi ja hoito

Joka kymmenes sairastaa kroonista munuaistautia

Psoriaasiin liittyy myös munuaistaudin vaara

Munuaistaudin voi välttää kohtuullisen alkoholinkäytön ja terveellisen ruokavalion avulla

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt