Sairaudet

Psoriaasiin liittyy myös munuaistaudin vaara

7.11.2013 Terve.fi

Munuaistauti on aiemminkin yhdistetty psoriaasiin, mutta nyt tehty tutkimus on tähänastisista suurin. Siinä tarkasteltiin 137 000 lieväoireista ja 7 400 pahaoireista psoriaasia sairastavaa sekä 690 000 tervettä verrokkia.

Psoriaasiin liittyi munuaistaudin vaara etenkin nuorilla potilailla, mutta yhteys oli voimakas myös iäkkäämmillä ja keski-ikäisillä. Tutkijat arvioivat, että joka vuosi sadastakolmestakymmenestä 40–50-vuotiaasta potilaasta yksi sairastuu munuaistautiin ihosairautensa takia. Vastaavasti 50–60-vuotiaista sairastuu noin yksi kuudestakymmenestä.

Tutkijat uskovat, että kohtalaista tai vakavaoireista psoriaasia sairastavat hyötyisivät säännöllisestä munuaistaudin riskitekijöiden seuraamisesta. Näin munuaistaudin voisi todeta varhaisessa vaiheessa. Lääkärien kannattaisi myös olla varovaisia määrätessään munuaisia rasittavia lääkkeitä psoriaasia poteville.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa. Nivelissä tauti voi tuntua mm. arkuutena ja aamujäykkyytenä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: BMJ 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Lääkärikirja: Psoriaasi – oireet, diagnoosi ja hoito

Psoriaasi saattaa altistaa monille sairauksille

Laihduttaminen lievittää psoriaasia

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi