Terve.fi

Laihduttaminen lievittää psoriaasia

Laihduttaminen lievittää psoriaasia
Julkaistu: 20.6.2013
Ihotauteihin erikoistuneessa JAMA Dermatology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 60 ylipainoisen psoriaasipotilaan aineistoon, ja ne osoittavat psoriaasioireiden lievittyvän laihduttamisen myötä.
Potilaat jaettiin tutkimuksen alussa kahteen ryhmään, joista toinen noudatti tiukkaa vähäenergistä ruokavaliota ja toinen jatkoi kuten ennenkin. Neljän kuukauden dieetin avulla potilaat pudottivat keskimäärin 15 kiloa ylipainoa, mikä myös näkyi psoriaasioireiden vähentymisenä. Laihduttajat kokivat myös elämänlaatunsa parantuneen psoriaasioireiden vähennyttyä, tulokset osoittivat.
Psoriaasia sairastavat ovat tautinsa takia alttiita sairastumaan mm. sydän- ja verisuonitauteihin sekä mahdollisesti myös diabetekseen, joiden kummankin riskiä ylipaino lisää. Laihduttaminen myös auttaa psoriaasipotilaita välttämään nämä sairaudet.
Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa. Nivelissä tauti voi tuntua mm. arkuutena ja aamujäykkyytenä.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2013
Lue myös:
Lääkärikirja: Tietopaketti psoriaasista
Kommentoi »