Terve.fi

Kun raskaus ei onnistu

Kun raskaus ei onnistu
Tahaton lapsettomuus on yleinen ongelma: joka kuudes pariskunta kärsii siitä jossain vaiheessa. Lapsettomuus voi johtua joko naisesta, miehestä tai molemmista.
Julkaistu: 15.10.2013

Tahaton lapsettomuus on yleinen ongelma: joka kuudes pariskunta kärsii siitä jossain vaiheessa. Lapsettomuus voi johtua joko naisesta, miehestä tai molemmista. Joskus vikaa ei löydetä kummastakaan, ja syy jää tuntemattomaksi.

Syitä miehessä ja naisessa

Tavallisin naisesta johtuva syy on munasarjan toimintahäiriö, joka ilmenee ovulaatiohäiriönä. Ovulaatiohäiriö voi johtua esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Polykystiset munasarjat -oireyhtymä eli PCO on melko usein häiriön taustalla.

Muita syitä voivat olla ylipaino tai alipaino, varsinkin jos alipaino liittyy runsaaseen liikuntaan, tai stressi. Luonnollinen syy munasarjojen hiipumiselle on ikä: naisen hedelmällisyys heikkenee jyrkästi 35 ikävuoden jälkeen.

Perinteinen mutta huono menetelmä testata ovulaatiota oli ruumiinlämmön mittaus. Tarkempaa tietoa antavat apteekissa myytävät ovulaatiotestit, jotka tunnistavat ne päivät, jolloin raskaaksi tuleminen on mahdollista. Näyte otetaan virtsasta samaan tapaan kuin raskaustesti. Ellei ovulaatiota tapahdu, munasolun kypsymistä ja irtoamista voidaan auttaa hormonein, jotka annostellaan tabletteina tai pistoksina.

Toinen tavallinen naisesta johtuva syy on munanjohtimen vaurio. Vaurion syy voi olla aiemmin sairastettu klamydia tai muu lantion alueen tulehdus.

Munanjohtimien aukioloa voidaan tutkia ultraäänen avulla. Toispuolinen vaurio ei yleensä juurikaan haittaa raskaaksi tulemista. Jos molemmat munanjohtimet ovat tukossa, niitä ei kannata yrittää korjata leikkaamalla. On järkevämpää aloittaa suoraan koeputkihedelmöityshoidot.

Kolmas tärkeä syy hedelmättömyydelle on endometrioosi. Sitä voidaan hoitaa kirurgisesti tai lääkkeellisesti.

Miehen hedelmällisyyttä on helpompi tutkia kuin naisen: sperma-analyysillä päästään jo varsin pitkälle. Koska se on yksinkertainen tutkimus, se tehdään aina aluksi.

Siittiötuotantoa voivat häiritä kivesten suonikohjut, sairastetut tulehdukset, runsas alkoholin käyttö, siittiövasta-aineet tai pelkkä stressi. Jatkotutkimuksena voidaan tehdä ultraäänitutkimus ja tarvittaessa ottaa kudosnäyte.

Jos syy huonolle spermalle löydetään, sitä voidaan yrittää hoitaa. Esimerkiksi jos siemenjohtimissa on tukos, siittiöitä voidaan kerätä suoraan kiveksistä.

Inseminaatio on menetelmä, jossa hyvin liikkuvat siittiöt erotellaan siemennesteestä ja ruiskutetaan kohtuun ovulaation aikaan. Huonoa siittiötuotantoa voidaan yrittää tehostaa hormonihoidolla. Ellei sekään tepsi, viimeinen vaihtoehto on luovutetun sperman käyttäminen.

Tehokkain lapsettomuushoito

Koeputkihedelmöitys eli IVF-hoito (in vitro fertilization) on tehokkain lapsettomuuden hoitokeino. IVF-hoitoa voidaan käyttää niin naisesta kuin miehestäkin johtuvissa häiriöissä.

Menetelmässä munarakkuloiden kasvua edistetään pistoksina annettavan hormonin avulla. Munasolut kerätään ultraääniohjatulla punktiolla. Saadut munasolut hedelmöitetään laboratoriossa siittiöillä, ja alkioita viljellään viljelymaljoissa.

Yksi tai kaksi elinvoimaisinta alkiota siirretään kohtuun.  Nykyään suositaan yhden alkion siirtoa, jotta vältytään monisikiöraskauden ongelmilta.

Lapsettomuushoidon onnistumiseen vaikuttavat naisen ikä, lapsettomuuden syy ja käytetty menetelmä.

Kaikkiaan hoitoon hakeutuvista pariskunnista jopa 80 % saa lapsen. Aikaa kuitenkin voi kulua: hoidot eivät suinkaan aina onnistu ensimmäisellä kerralla.

Joskus kaikesta huolimatta lopputulos on tyhjä syli. Silloin pariskunnalle jää pohdittavaksi adoption mahdollisuus.

Asiaa lapsettomuudesta

  • Lapsettomuus on yleinen ongelma
  • Lapsettomuuden syy voi löytyä naisesta, miehestä, molemmista tai ei kummastakaan
  • Miehen tutkiminen aloitetaan sperma-analyysillä
  • Naisen tutkiminen on monimutkaisempaa
  • Sekä naisen että miehen hedelmättömyyttä pystytään nykyään hoitamaan
  • Hoitojen tuloksena jopa 80 % pariskunnista saa lapsen

Kommentoi »