Terve.fi

Mikä suolistotulehdus on?

Mikä suolistotulehdus on?
Suolistotulehdus (gastroenteriitti), oireet ja hoito: Suolistotulehdus on tavallisesti viruksen (kuten rotaviruksen tai adenoviruksen) tai joissakin tapauksissa bakteerin aiheuttama ruoansulatusjärjestelmän tulehdus. Lue lisää aiheesta suolistotulehdus.
Julkaistu: 9.10.2013

Suolistotulehdus (gastroenteriitti) on tavallisesti viruksen (kuten rotaviruksen tai adenoviruksen) tai joissakin tapauksissa bakteerin aiheuttama ruoansulatusjärjestelmän tulehdus.

Kuva: Virus.

Rotavirus on tavallisesti alle 2-vuotiaiden lasten maha-suolitulehduksen syynä; sitä esiintyy yleensä talvella.

Bakteeri-infektiot ovat harvinaisempia ja ne johtuvat yleensä bakteeria sisältävän ruoan syömisestä.

Maha-suolitulehdusta aiheuttavia bakteereja ovat esimerkiksi salmonellabakteeri, kampylobakteeri, Escherichia coli (E. coli), Shigella ja Yersinia. Myös loiset (kuten Giardia ja Cryptosporidium) voivat aiheuttaa maha-suolitulehdusta lapsilla, mutta silloin lapsen oireisiin kuuluvat yleensä ripuli ja mahakipu ilman oksentelua.

Kaikki edellä mainitut tulehduslajit leviävät ihmisten keskuudessa kosketustartuntana. Tartunta tapahtuu, kun saastuneet kädet tai saastunutta ruokaa laitetaan suuhun.

Maha-suolitulehdus tarttuu helposti ja on siksi erittäin yleinen tauti. Useimmat lapset sairastavat maha-suolitulehduksen vähintään kerran varhaislapsuuden aikana.

Oireet

Maha-suolitulehduksen yleiset oireet ovat tavallista useammin tapahtuva ulostaminen ja löysä tai vetinen uloste. Siihen liittyy usein ruokahalun menetys, pahoinvointi, oksentelu ja kouristuksenomainen mahakipu.

Virusinfektioissa lapselle nousee yleensä hieman kuumetta ja hänellä voi olla nuhaa ja yskää.

Suoliston bakteeri-infektio aiheuttaa usein verta ulosteessa ja korkean kuumeen. Bakteeri-infektiosta kärsivällä lapsella saattaa olla myös kova mahakipu.

Kuva: Suolistotulehduksen oireisiin kuuluu muun muassa ripuli.

Komplikaatiot

Jos maha-suolitulehdusta sairastavalla lapsella on rajut oireet, jos hän oksentaa tai ripuloi hyvin usein tai jos tauti kestää pidempään kuin kaksi päivää, vaarana on elimistön kuivuminen eli nestevajaus. Tämä koskee erityisesti alle 2-3-vuotiaita lapsia.

Kuivumistilan oireita ovat lisääntynyt halu juoda (tavallista kovempi jano), ärtyneisyys, levottomuus, voimakas väsymys tai haluttomuus, kuopalla olevat silmät, suun ja huulien kuivat limakalvot, kuiva iho ja vähäinen virtsaneritys eli vauvoilla vaipat ovat tavallista kuivemmat.

Elimistön kuivuminen on lapselle vaarallinen tila; ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Elimistön kuivumista hoidetaan korvaamalla elimistön menettämät nesteet ja suolat. Lapselle annetaan suun kautta pieniä määriä nestevajausta korjaavaa liuosta tai joissakin tapauksissa nestettä annetaan suonensisäisesti. Lääkäri kertoo, mikä on paras hoitomuoto.

Ota yhteys lääkäriin myös silloin, jos lapsella on kuumetta ja hän yökkäilee mutta hänellä ei ole ripulia tai jos hänellä on kova mahakipu.

Jos maha-suolitulehdus on bakteerin aiheuttama, bakteeri voi harvoissa tapauksissa päästä verenkiertoon ja aiheuttaa tulehduksia muissa elimistön osissa, kuten luissa, nivelissä tai aivoissa.

Hoito / Mitä tehdä?

Tärkein hoitomuoto suolistotulehduksessa on varmistaa, että lapsi juo tarpeeksi. Anna lapselle usein pieniä määriä kirkasta nestettä, erityisesti jos lapsi oksentelee. Hän on janoinen ja saattaa haluta enemmän juotavaa kerralla. Sitä ei kuitenkaan suositella, koska se voi lisätä oksentelua.

Lapsi tarvitsee vettä ja suoloja korvaamaan ripulissa ja oksentelussa menetetyt nesteet, joten hänelle on parasta antaa apteekista saatavaa ripulijuomaa. Jos lapsi on yli kuuden kuukauden ikäinen eikä pidä ripulijuoman mausta, jokaiseen annokseen voi lisätä hieman omenamehua.

Älä tee omaa suolaliuosta, koska lapsi saattaa silloin saada liian paljon suolaa, mikä on vaarallista. Älä anna vauvalle pelkkää vettä. Vältä hedelmämehujen ja virvoitusjuomien antamista vauvalle, koska niissä on runsaasti sokeria ja ne voivat pahentaa ripulia.

Rintalasta tulee edelleen imettää. Imetä lasta tavallista useammin (1-2 tunnin välein) ja pienempiä annoksia (imetä yhteensä vain 5-10 minuuttia kerrallaan). Jos vauva ei halua imeä, äiti voi lypsää maidon ja syöttää sitä lusikalla. Vauvoille, jotka saavat äidinmaidonkorviketta, jatketaan normaalivahvuisen korvikkeen antamista.

Vanhemmat lapset voivat juoda maitoa ja vettä usein pieniä määriä kerrallaan. Älä anna lapsen juoda liian paljon mehua tai virvoitusjuomia, koska ne voivat pahentaa ripulia.

Jos neste on pysynyt sisällä useita tunteja ilman oksentamista, voit antaa lapselle enemmän juotavaa useammin ja hän voi alkaa syödä normaalia ruokaa. Normaali ruokavalio varmistaa paremman nesteen ja ravinnon saannin ja lapsesi paranee nopeammin. Aluksi voit kokeilla helposti sulavia ruokia, etenkin kompleksisia hiilihydraatteja, hedelmiä, vihanneksia ja rasvatonta lihaa. Maha-suolitulehdusta sairastavat lapset sietävät tavallisesti maitotuotteita, ja etenkin jogurtti saattaa nopeuttaa toipumista.

Kuumeiselle lapselle voidaan antaa parasetamolia, mikä parantaa lapsen oloa. Vältä ibuprofeiinia, koska se voi aiheuttaa mahakipua erityisesti tyhjään mahaan nautittuna.

Ennaltaehkäisy

Lapsen on vaikea välttää maha-suolitulehdusta.

Useimmat lapset sairastavat sen vähintään kerran varhaislapsuudessa, koska tautia esiintyy usein päivähoitopaikoissa ja kouluissa.

Jos jollakin perheenjäsenellä on maha-suolitulehdus, kädet täytyy pestä huolellisesti varsinkin ennen ruokailua ja WC:ssä käynnin jälkeen. Pese kädet jokaisen vaipanvaihdon jälkeen ja ennen kuin vaihdat toisen lapsen vaipan.

Pese ruoka-aineet kuten vihannekset ja hedelmät erittäin huolellisesti.

Kun matkustat ulkomailla, älä juo vettä, jos et tiedä sen olevan varmasti juomakelpoista. Jos et ole varma, juo pullovettä.

Älä koskaan syö ruokia, jotka ovat olleet esillä liian kauan ilman riittävää jäähdytystä. Se on hyvä muistaa etenkin kesällä.

Niin kauan kuin lapsella on ripuli, hänen täytyy jäädä kotiin. Älä päästä häntä kouluun tai päivähoitoon.

1 kommentti