Terve.fi

Rotavirus saa lapsen mahan sekaisin

Rotavirus saa lapsen mahan sekaisin
Rotavirus - näin ehkäiset ja hoidat. Miten rotavirus oireilee? Onko rotavirusrokotteesta apua?
Julkaistu: 4.11.2009

Lähes kaikki lapset sairastavat rotavirusripulin ennen viiden vuoden ikää. Tautia esiintyy erityisesti kevättalvisin epidemioina, joiden aikana Suomessa joutuu vuosittain jopa 2 000 lasta sairaalahoitoon.

Rotavirus tarttuu erittäin herkästi käsien välityksellä sekä suoraan sairastuneilta että leikkikaluista tai muualta ympäristöstä, missä se voi säilyä päiviä.

Vaikeita rotavirusripuleja sairastavat pääasiassa 6-18 kuukautta vanhat lapset.

Alle puolivuotiaita taudilta suojaavat mm. rintamaidosta ja äidiltä raskauden aikana saadut vasta-aineet.

Vanhemmilla lapsilla taas on vasta-aineita sairastettujen tautien jäljiltä, minkä vuoksi heidän oireensa ovat yleensä lievempiä.

Ripuloiva lapsi voi kuivua nopeasti

Rotavirustaudin itämisaika on noin kaksi vuorokautta.

Tärkein oire on vetinen ripuli, joka kestää keskimäärin vajaan viikon. Ripuliulosteita voi pahimmillaan tulla kymmeniä vuorokaudessa.

Erityisesti taudin alkuvaiheessa voi esiintyä oksentelua, lämpöilyä ja vatsakramppeja.

Suurin tautiin liittyvä ongelma on kuivuminen, joka voi varsinkin imeväisillä edetä hyvin nopeasti. Ripuliulosteiden mukana menetetään suuria määriä nestettä, minkä lisäksi oksentelu, pahoinvointi sekä yleiskunnon lasku estävät tehokasta nesteytystä.

Tauti diagnosoidaan tyypillisten oireiden perusteella, ja todetut sairastapaukset lähipiirissä vahvistavat diagnoosia. Tarvittaessa rotavirus voidaan myös osoittaa ulosteista laboratoriotestillä.

Mikäli lapsi on vielä imeväisiässä ja ripuloi hyvin runsaasti tai nesteytyksen onnistuminen on muuten epävarmaa, hänet kannattaa toimittaa lääkärin arvioon.

Jos lapsi väsähtää, eikä virkisty nesteytyksellä nopeasti, hänet on vietävä hoitoon viivytyksettä.

Taudin kestolla ei ole suurta merkitystä, koska kovimmat ripulitaudit voivat johtaa vakavaan kuivumaan tunneissa. Toisaalta, jos ripuli on jatkunut päiviä ilman, että lapsi on kuivunut, on epätodennäköisempää, että niin tapahtuisi jatkossakaan.

Rotaviruksen oireita voidaan hoitaa ja ehkäistä

Rotavirusripulin hoidossa tärkeintä on kuivuman korjaaminen ja ehkäisy (ks. lapsen ripuli -potilasohje).

Selvästi parhaiten tämä voidaan toteuttaa tarkoitusta varten kehitetyllä kuivumankorjausjuomalla, joka sisältää juuri sopivassa suhteessa nestettä, suolaa ja sokeria. Koostumuksensa ansiosta se imeytyy huomattavasti muita nesteitä paremmin. Tehon kannalta onkin hyvin tärkeää, että juoma valmistetaan tarkalleen ohjeen mukaan, eikä siihen sekoiteta esimerkiksi mehua. Juomaa voi hankkia apteekeista ilman reseptiä, ja pakkauksen mukana on tarkemmat käyttöohjeet.

Kuivumankorjausjuoman lisäksi lapselle kannattaa antaa suolatasapainon häiriöiden ehkäisemiseksi vettä janon mukaan. Hyvin sokerisia juomia kannattaa välttää, koska ne voivat lisätä ripulia ja pahentaa oireita.

Maitohappobakteerit lyhentävät jonkin verran ripulitautien kestoa. Markkinoille on myös tullut kuivumankorjausjuoma, johon on lisätty maitohappobakteereja.

Rokote antaa suojan rotavirusta vastaan

Rotaviruksen tarttumista voidaan ehkäistä eristämällä ripuloivat lapset muista lapsista ja huolehtimalla käsihygieniasta erityisesti epidemia-aikaan.

Markkinoilla on myös kaksi tehokasta suun kautta annettavaa rotavirusrokotetta. Ne molemmat tarjoavat yli 90 % suojan vaikeaa rotavirusripulia vastaan.

Rokotteet on annettava ennen puolen vuoden ikää, toinen kahtena ja toinen kolmena annoksena.

Rotavirusrokote tullaan todennäköisesti ottamaan yleiseen rokotusohjelmaan.

Lue lisää:

Kommentoi »