Terve.fi

Testaa juoksukuntosi!

Testaa juoksukuntosi!

12 minuutin Cooperin juoksutesti on yksi perinteisimmistä kenttäolosuhteissa suoritettavista kestävyyttä mittaavista testeistä. Näin teet sen ja tulkitset tuloksen.
Teksti Marko Kantaneva
Mainos

12 minuutin Cooperin juoksutestiin tulee suhtautua kunnioittavasti, koska juoksutestissä väsyttää itsensä usein äärimmäiseen uupumukseen saakka. Ennen Cooperin testiä tulisi varmistua terveydentilastaan, kuten sydämen kunnosta.

12 minuutin juoksutesti mittaa ennen kaikkea kestävyyskuntoa ja juoksutaitoa. Se soveltuu parhaiten hölkkää tai juoksua harrastaville. Jotta testi olisi mielekäs toteuttaa, kohtuullinen juoksukunto ja hyvä terveys ovat vähintäänkin tarpeellisia.

Valmistautuminen ennen testiä:

  • Vältä testiä edeltävänä päivänä alkoholinkäyttöä ja poikkeuksellisen raskasta fyysistä rasitusta.
  • Vältä 2–3 tuntia ennen testiä raskasta ateriointia, tupakointia ja kahvin sekä kolajuomien nauttimista.

Varusteet:

  • Juoksutossut ja säähän sopiva liikuntapuku (lämpimälle kelille shortsit ja t-paita).

Testin suoritusohjeet:

Testi juostaan tasaisella vauhdilla 12 minuutin ajan mahdollisimman pitkä matka oman kunnon, taidon ja terveyden asettamissa rajoissa. Suorituspaikaksi sopii parhaiten urheilukenttä, jossa radan pituus on vakio (200–400 metriä).

Muukin tasainen maasto tai rata, jossa juostu matka voidaan mitata luotettavasti, soveltuu tarkoitukseen.

Ennen testiä on tehtävä hyvä alkuverryttely, esimerkiksi 5–10 minuuttia kevyttä juoksua. Kun 12 minuuttia on kulunut, juostu matka tarkastetaan metrin tarkkuudella. Testin päättymisen jälkeen on suositeltavaa hölkätä tai juosta palautumisen nopeuttamiseksi rauhallisesti kolmesta viiteen minuuttia.

Julkaistu: 6.6.2013