Hyvinvointi

Yökukkuja vai aamuvirkku? Tutkimus vastaa, kumpi menestyy paremmin

30.3.2013 Terve.fi

Näin vihjaa espanjalaisessa Madridin yliopistossa tehty tutkimus, josta uutisoidaan ainakin Independentissä, Daily Mailissa ja The Telegraphissa. Jutuissa kärjistetään, että yökukkujat ovat yleisesti ottaen välkympiä ja rikkaampia kuin he, jotka saavat itsensä helposti ylös sängystä aamuvarhain.

Jutuissa myös listataan kuuluisia yökukkujia. Heitä ovat muun muassa Barack Obama, Charles Darwin ja Elvis Presley. Aamuvirkkuina taas luetellaan esimerkiksi George W Bush, Thomas Edison ja Ernest Hemingway.

Independent, Daily Mail ja The Telegraph kertovat, että espanjalaistutkijat testasivat noin 1 000 teini-ikäistä. Huomattiin että heillä, jotka valvoivat mieluusti myöhään, saattoi olla senkaltaista älykkyyttä, jonka voi liittää arvovaltaiseen työhön ja korkeisiin tuloihin.

Juttujen mukaan iltakukkujat pärjäsivät aamuihmisiä paremmin esimerkiksi käsitteellisessä ja analyyttisessä ajattelussa. Heillä oli aamuvirkkuja vahvemmat kyvyt myös induktiivisessa päättelyssä, jossa yksittäisten havaintojen perusteella kyetään yleistämään tai luomaan teorioita.

Miksi sitten iltaihmiset menestyvät koulussa heikommin? Tutkijat esittävät, että ehkä heidän älykkyytensä ei sovi yhteen koulun aikaisten aamuaikataulujen kanssa: voi olla, että aikataulut eivät luo heille oikeita olosuhteita oppimiselle.

Lähteet: Independent, Daily Mail, Telegraph

Lue myös:

Heräätkö juuri ennen herätyskellon soittoa? Tutkijat löysivät syyn

Nukuitko liian vähän? Univaje saa ahmimaan ja nostaa painoa

Unettomuus, tietopaketti

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi