Sairaudet

Väsyttääkö? Näin palautat unirytmisi normaaliksi

24.12.2012 Terve.fi

Ihminen tarvitsee joka yö säännölliset ja riittävät yöunet, mutta monet asiat saattavat häiritä normaalia unirytmiä. Ehow.com listasi nämä viisi hyödyllistä keinoa, joilla saat unirytmisi taas kuntoon.

1. Syö terveellisesti

Syö terveellisiä ruokia, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Ota myös monivitamiinilisiä. Pysyttele erossa prosessoiduista ruoista. Näin pidät yllä tervettä verensokerin määrää, mikä auttaa ehkäisemään unirytmiin liittyviä ongelmia.

Vältä syömistä vähintään 12 tuntia ennen suunniteltua heräämistäsi. Jos syöt juuri ennen nukkumaanmenoa, kehosi sisäinen kello olettaa, että syöt aamiaista. Jos kuitenkin haluat juoda jotakin ennen nukkumista, kokeile rauhoittavaa yrttiteetä, kuten kamomillaa tai passionhedelmää.

2. Harrasta

Harrasta joogaa, vatsahengitystä, rukoilemista ja meditoimista. Joogaan itse asiassa sisältyvät sekä hengitysharjoitukset että meditaatio. Nämä aktiviteetit auttavat vähentämään stressiä ja tekevät unesta rauhallisemman. Lisäksi ne auttavat nukahtamaan nopeammin ja nukkumaan pidempään.

3. Nuku noin seitsemän tai kahdeksan tuntia yössä

Tämä tarkoittaa sitä, että sinun pitäisi välttää ylimääräistä nukkumista viikonloppuisin tai vapaapäivisin. ”Varastoon” nukkuminen tekee normaaliin arkirytmiin siirtymisestä vaikeampaa keholle.

4. Nuku pimeässä huoneessa

Käytä verhoja tai sälekaihtimia estämään valon pääsy makuuhuoneeseesi, jos esimerkiksi työvuorosi pakottavat sinut nukkumaan päivisin. Herättyäsi avaa verhot ja päästä auringonvalo sisään tai sytytä valot huoneeseen. Tämä saa kehon sisäisen kellon mukautumaan uuteen päivään.

5. Luonnonmukaiset ravintolisät

Osta luonnonmukaisia ravintolisiä, kuten fosfatidyyliseriiniä, joka auttaa biologista kelloasi palautumaan esimerkiksi vähentämällä stressiä. Kannattaa myös keskustella lääkärin kanssa muista vaihtoehdoista, kuten akupunktiosta, sillä se voi auttaa tehostamaan yöllistä melatoniinin tuotantia ja vähentää ahdistusta, jotta unen laatu paranisi.

Lue myös:

Näin nukut paremmin – 4 luonnollista keinoa

Kuinka voin nukkua paremmin?

Yötyö riski terveydelle

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi