Terve.fi

Näin nukut paremmin – 4 luonnollista keinoa

Näin nukut paremmin – 4 luonnollista keinoa
Hyvä ja riittävä uni on jokaiselle äärimmäisen tärkeää. On yksilökohtaista, kuinka paljon unta tarvitsee, mutta sitä on joka tapauksessa saatava.
Julkaistu 5.7.2010

Womenshealthmag.com-sivusto listasi neljä vinkkiä, joiden avulla nukut paremmin – ilman unilääkkeitä.

1. Syö hiukan hiilihydraatteja ennen unille menoa

Kun olet nälkäinen, kehosi vapauttaa piristysaineita, jotka kertovat, että on aika syödä. Jos menet sänkyyn tyhjällä vatsalla, nämä hormonit saattavat pitää sinut hereillä. Syö siis tuntia ennen nukkumaanmenoa jotain hiilihydraattipitoista, esimerkiksi banaania. Hiilihydraatit nopeuttavat kehon tryptofaanin tuotantoa, mikä kasvattaa aivoissa unta edistävän serotoniinin tuotantoa.

2. Estä keinotekoinen valo

Biologisesti emme ole vielä oppineet erottamaan keinotekoista valoa luonnollisesta, joten kirkkaus saattaa häiritä unirytmiämme. Illalla käytetty valaistus myös häiritsee aivojen yöllistä unihormoni melatoniinin tuotantoa. Pieni punainen valo telkkarissa ei pidä sinua hereillä, mutta tietokoneen ruudusta lähtevä hohto voi sen tehdä. Sammuta televisiosi ja tietokoneesi puoli tuntia ennen sänkyyn menoa, ja jos luonto kutsuu keskellä yötä, älä sytytä valoja vessaan – äkillinen valoisuus piristää sinut uudelleen.

3. Tee makuuhuoneesta viileä, mutta käytä sukkia

Tutkijat ovat havainneet, että valmistautuessamme nukkumaan kehomme lämmönsäätelykyky suuntaa verenkierron ytimestämme raajoihimme – prosessi, joka alentaa kehon lämpötilaa. Tämän automaattisen viilennyksen syyt eivät ole selvät, mutta se on todennäköisesti evolutionaalinen keino säästää energiaa hereillä oltaville tunneille. Viileässä huoneessa nukkuminen nopeuttaa tätä prosessia ja nukahdat ripeämmin. Pane jalkaasi kuitenkin sukat – ne auttavat verisuonten laajenemista jaloissasi ja edistävät verenkiertoa, mikä auttaa kehosi automaattista viilennysmekanismia toimimaan paremmin.

4. Vähennä alkoholin käyttöä

Toinen lasillinen viiniä saattaa tehdä sinut uniseksi, mutta se ei ole pitkäkestoinen vaikutus. Alkoholi kyllä nopeuttaa uniseksi tekeviä aivojen välittäjäaineita, mutta kun alkoholi on metaboloitunut, aivosi tokenevat ja keskeyttävät rauhoittavat vaikutukset.

Kommentoi »