Sairaudet

Yötyö riski terveydelle

Yötyö voi vuosien varrella johtaa metabolisen oireyhtymän kehittymiseen, osoittaa italialaistutkimus.

31.12.2009 Terve.fi

Metabolinen oireyhtymä on ennenkin yhdistetty yötyöhön, mutta italialaisten tutkimus on ensimmäinen, missä yhteys on osoitettu syyseuraukselliseksi. Yötyötä tekevillä on myös tavallista enemmän sydänsairauksia, joiden riskiä metabolinen oireyhtymä tunnetusti lisää.

Tutkimukseen osallistui 400 yötyötä tekevää sairaanhoitajaa, joilla ei ollut metabolisen oireyhtymän oireita tutkimuksen alussa. Heitä verrattiin 300 päivävuorolaiseen.

Hoitajille tehtiin vuosittaisia terveystarkastuksia neljän vuoden ajan, ja niiden perusteella metabolinen oireyhtymä kehittyi selvästi useammin yövuorolaisille. Sadasta yötyötä tekevästä yhdeksällä todettiin oireyhtymä, kun sadasta päivävuorolaisesta sairastui vain kaksi.

Yötyön lisäksi vähäinen liikunta liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Metabolinen oireyhtymä on monien terveysongelmien yhdistelmä. Vyötärölihavuuden lisäksi siihen voi kuulua veren triglyseridirasvojen suuri pitoisuus, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus, korkea verenpaine tai kohonnut veren paastosokeriarvo. Diagnoosiin tarvitaan vyötärölihavuuden lisäksi kaksi vaivaa edellä mainituista. Oireyhtymä lisää mm. sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta.

Tutkijat toivovat, että yövuorolaisten terveydentilaan kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomioita. Mahdollisuuksien mukaan metaboliseen oireyhtymään sairastuvien olisi myös hyvä siirtyä päivätöihin.

Tutkimus julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2009

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi