Terve.fi

Särkyneeseen sydämeen voi kuolla

Särkyneeseen sydämeen voi kuolla
Julkaistu: 26.9.2012
Yhdysvalloissa eräs nainen joutui sairaalahoitoon, kun tämä sai äkillisen sydänpysähdyksen muutaman päivän rajun stressin takia. Nainen oli ollut huolissaan aviomiehensä terveydentilasta  päiväkausia, mikä oli nostanut hänen stressihormonitasoaan. Stressihormonit taas vahingoittivat hänen sydäntään.
Särkyneen sydämen syndrooma on sydänlihassairaus, joka yleensä aiheutuu lähimmäisen menetyksen tuottamasta surusta. Nyt on kuitenkin huomattu, että suru ei ole ainoa syy sairauden puhkeamiseen: pelko, ahdistus ja jopa kova yllättyminen voi lisätä stressistä johtuvan sydänlihastulehduksen todennäköisyyttä.
Kun ihminen kohtaa suuren stressitekijän hänen aivonsa lähettävät tiedon adrenaliinirauhasille, jotka säätelevät stressin määrää kehossa. Nämä rauhaset taas lähettävät suuren määrän hormoneja sydämeen, mikä periaatteessa lamauttaa sydämen toiminnan. Vaikka oireet voivatkin olla sydänkohtauksen kaltaiset, ei kyseessä ole sydänkohtaus.
Sydänkohtaus johtuu yleensä verisuonitukoksesta, kun taas särkynyt sydän ainoastaan lamauttaaa sydämen. “Särkynyt sydän” paranee yleensä ilman vakavia seuraamuksia. On kuitenkin olemassa vakavia tapauksia, jotka ovat johtaneet sydämen vajaatoimintaan.
Särkyneestä sydämestä kärsivät ovat 90 prosenttisesto yli 55-vuotiaita naisia. Tämän uskotaan johtuvan siitä, että ikääntyvien naisten sydänlihas on herkempi stressihormonien tuomille muutoksille.
Lähde: NBC News
Kommentoi »