Terveys

6 syytä syödä hiilareita

Herkullisista pasta-aterioista saat energiaa liikuntaan. Mitä kovempi treeni on edessä, sitä enemmän hiilihydraatteja tarvitset.

Teksti Virve Järvinen
Kuvat Johanna Kinnari
27.5.2015

1. Ensisijainen polttoaine. 

Elimistö käyttää ruokavalion hiilihydraateista osan heti­ energiaksi­, osa varastoituu lihaksiin ja maksaan glykogeeneiksi­, polttoainevarastoksi. Kun varasto tyhjenee, treeni­ voi takkuilla tai sen jälkeen on hirveä nälkä. Töistä liikkumaan menevälle marjarahka ei välttämättä riitä. Siihen on hyvä sekoittaa vaikka kaurahiutaleita.

2. Pitkäkestoinen treeni. 

Kestävyyttä vaativissa lajeissa elimistön glykogeenivarastot joutuvat tiukoille ja hiilihydraatteja tarvitaan paljon: jopa 60 prosenttia päivittäisestä energiasta. Lihasvoimatreeni­päivinä riittää hivenen vähempi.

Lue myös: 6 syytä, syödä marjoja

3.Tasainen verensokeri. 

Täysjyväviljat ovat vereen hitaasti liukenevia hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin pitkään tasaisena ja estävät treenin lopahtamisen, kun väsymys yllättää. Viljoja kannattaa nauttia säännöllisesti myös siksi, että niissä on runsaasti terveydelle ja kunnon kehityk­selle­ tärkeitä suojaravintoaineita. Hiilihydraatteja saa viljojen lisäksi kasvikunnan tuotteista ja maidosta.

4. Nopea energianlähde. 

Hyvin paljon ja kovalla teholla liikkuvat saattavat hyötyä nopeasti­ verensokeria kohottavista ja energiaa elimistöön vapauttavista hiilihydraateista, kuten vaaleasta leivästä­ ja banaanista. Ne sopivat viime hetken välipalaksi ennen tiukkaa treeniä, koska ne ikään kuin käynnistävät koneiston.

Lue myös: 6 syytä syödä avokadoa

5. Tasapainoinen ruokavalio. 

Hiilihydraattien vähyys voi kostautua liiallisena proteiinien määränä.­ Tällöin kehoon varastoituu rasvaa. Liika proteiini vaarantaa terveyden, sillä se yhdistetään muun muassa suolistosyöpiin. Liikkujan ruoka­valiossa pitää olla kaikkia ravintoaineita:­ hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa. Niiden määrät vaihtelevat tavoitteen mukaan: lihasvoimaharjoittelussa korostetaan proteiineja ja kestävyys­lajeissa hiilihydraatteja.

6. Tehokas palautuminen. 

Lihasten palautuminen nopeutuu, jos ne saavat proteiineja ja hiilihydraatteja 30–60 minuutin kuluttua harjoittelusta. Lasi maitoa ja hedelmä on hyvä palautusvälipala. Ellei liikunnassa tyhjentyneisiin hiilihydraattivarastoihin tule täytettä, palautuminen estyy ja kunnon kehitys pysähtyy.

Lue myös: 5 syytä syödä välipala

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa/ Liikkujan ravitsemuspalvelu, Terveystalo

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi