5 syytä syödä välipala

5 syytä syödä välipala
Hyvä välipala antaa energiaa. Kevyelläkin välipalalla jaksaa pitkään.
Julkaistu 19.4.2015

1. Tasapainottaa verensokeria

Terveellinen välipala auttaa pitämään veren sokeripitoisuuden tasaisena. Välipaloilla ehkäiset vetämättömyyttä ja ärtyneisyyttä, joka yllättää kesken päivän, jos veren sokeri laskee liikaa. Ravitsemussuositukset kehottavat syömään kolme pääateriaa ja 1–2 välipalaa. Ihmiset ovat yksilöitä tässäkin. Toisella riittää virtaa pelkistä aterioista, toinen tarvitsee kolme pientä välipalaa pysyäkseen energisenä.

2. Hillitsee näläntunnetta

Säännöllinen ateria rytmi on terveellisen ruokavalion perusta. Hyvä ruokailujen väli on 3–4 tuntia. Välipalat auttavat hillitsemään näläntunnetta. Jos aterioiden väli venyy liian pitkäksi, pääaterioilla tulee hotkittua ruokaa kerralla liikaa. Vatsalaukku tottuu suuriin annoksiin, ja painonhallinta on entistä vaikeampaa.

3. Ehkäisee napostelua

Älä napostele pitkin päivää tai syö liian tuhteja välipaloja. Ruoan­sulatuselimistön pitäisi antaa välillä myös levätä. Kevyttä työtä tekevälle riittää välipala, jossa on 100–150 kilokaloria. Varaa mukaan vaihdellen esimerkiksi hedelmä, maustamatonta jogurttia tai rahkaa ja marjoja, täysjyväleipää ja kasviksia, pähkinöitä tai vaikka puuroa. Kuitupitoisillla hedelmä- ja kasvissmoothieilla jaksaa hyvin. Kuivatut hedelmät ja marjat virkistävät nopeasti. Proteiini- ja kuitupitoinen välipala pitää kylläisenä.

4. Auttaa jaksamaan

Ahkeran kuntoilijan kannattaa syödä kevyt hiilihydraatteja ja proteiineja sisältävä välipala noin tunti ennen suoritusta ja juoda tarpeeksi nestettä treenatessa ja suorituksen jälkeen. Ikäihmisten välipalan olisi hyvä olla proteiinipitoista.

5. Virkistää ja antaa iloa

Nouse työpisteeltä ja syö välipala yhdessä työtovereiden kanssa. Se virkistää kaksin verroin enemmän!

Muista: Kevyelläkin välipalalla pärjää!

Finravinto 2012 –tutkimuksen mukaan aikuiset saivat välipaloista, juoma-aterioista ja iltapalasta jo noin 40 prosenttia päivän energiasta. Se on turhan paljon, sillä välipalojen osuus olisi hyvä olla enintään viidennes.

Hiilihydraattipitoiset herkut, joilla on korkea glykeeminen indeksi nostavat verensokerin nopeasti, mutta se myös laskee pian. Sokeria ja happoa sisältävät juomat ja tiuhaan tiheästi nautitut välipalat ovat haitallisia myös hampaille.

Kommentoi »