Pysy koko päivä virkeänä
Päiväväsymys on usein itseaiheutettua. Näin säilytät virkeytesi.
Kuvat
Julkaistu 7.4.2009
- Juo aamiaisella riittävästi nestettä ja syö kuitupitoista ruokaa.
- Syö lounaalla kevyesti, mielellään vihannesvoittoisesti. Raskas, paljon kaloreita sisältävä lounas väsyttää. Vältä erityisesti nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Makeat jälkiruoat ja etenkin puhdas sokeri lisäävät iltapäiväväsymystä. Jos teet raskasta fyysistä työtä, tarvitset tietysti tukevamman lounaan.
- Alkoholia kannattaa välttää lounaalla, jos iltapäivällä pitää pysyä hereillä.
- Lounaan jälkeen nautittava kahvi vähentää aterian jälkeistä verenpaineen laskua. Se voi pitää siis virkeänä. Näyttöä on myös siitä, että yksi kupillinen voi lisätä runsaasti kahvia juovan ihmisen (yli 5–6 kuppia päivässä) iltapäiväväsymystä. Jos näin tapahtuu, vähennä merkittävästi kahvinjuontia.
- Kun palaat töistä, syö pieni välipala ja lähde ulkoilemaan tai harrastuksiin tai ota vaihtoehtoisesti 15–30 minuutin nokkaunet.
- Syö vasta tämän jälkeen illallinen, esimerkiksi iltakuuden ja -kahdeksan välillä. Aivotyötä tekevälle se on pääateria. Illallisella tulisi nauttia suurin osa päivän kaloritarpeesta. Sokeripitoiset ruoat helpottavat nukahtamista. Illallisella ei kuitenkaan kannata syödä raskasta pihviateriaa ja mennä pian aterian jälkeen nukkumaan, sillä se heikentää unen laatua. Iltasyöminen ei lihota, jos pidät huolen siitä, että aamiainen ja lounas ovat kevyitä.
- Suositeltavaa on valvoa illallisen jälkeen vielä runsas tunti.
Lähde Markku Partinen, Maarit Huovinen: Terve uni. WSOY 2007.