Kauneus ja Terveys

Liian tuhdit välipalat

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa
Julkaistu: 23.9.2013

Kysymys:

Olen nainen, jolla on pari kiloa ylimääräistä. Syön aamiaisella puuroa, kahvia, maitoa, öljyä, rahkaa, omenan ja ruisleipäpalan. Myös välipalani on aika runsas: 1–3 voileipää, hedelmä, pähkinöitä ja joskus rahkaa. Lounaan syön lautasmallin mukaan. Päivällisellä en yleensä ota pastaa tai muuta lisuketta tai leipää. Iltapalaksi syön voileivän ja hedelmän, runsaan liikunnan jälkeen jotain tukevampaa. Kuntoilen tunnin päivittäin. Saanko välipaloista liikaa energiaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos koet, että sinulla on tarve pudottaa muutama kilo, olisi luultavasti viisainta keventää välipaloja. Aamupala, lounas ja päivällinen vaikuttavat oikein terveellisiltä. Vähennä leipää ja syö marjoja tai hedelmiä rahkan kera tai pähkinöitä 30–40 grammaa päivässä. Jos pidät leivästä, ota sen oheen mieluummin kasviksia kuin hedelmiä, niin vähennät hiilihydraatteja. Minusta väli- tai iltapalan energiamäärä voisi olla 100–250 kilokaloria, eli selkeästi pienempi kuin aamupalan, lounaan ja päivällisen.Esimerkiksi näin:

  • purkki maustamatonta, pehmeää rahkaa ja 100 grammaa mustikkaa tai muuta marjaa
  • 30 grammaa manteleita ja omena tai muu hedelmä
  • 200 grammaa raejuustoa sekä kurkkua ja paprikaa
  • 2 näkkileipää, päälle levite ja kinkkua sekä naposteluporkkanoita
  • kauraleipäviipale, levite, juustoviipale, lasi piimää ja tomaatteja
  • smoothie (itse tehty tai valmis) tai banaani ja lasi maitoa
  • juotava jogurtti ja reilu kourallinen ruisnachoja

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.