Elintarvikeviraston tutkimuksen mukaan raudalla täydennetyistä elintarvikkeista ei ole hyötyä henkilöille, jotka kärsivät raudan puutteesta. Toisaalta raudan lisääminen elintarvikkeisiin ei johda myöskään siihen, että jotkut henkilöt ovat vaarassa saada terveydelle haitallisen määrän rautaa.
- Lue myös: Laboratoriotutkimukset – Rauta (fS – Fe)
Tutkimuksen tulosten perusteella Elintarvikevirasto suosittelee, että liian vähän rautaa saavat henkilöt hankkivat rautansa jatkossakin tabletteina.
Mikäli elintarviketeollisuus haluaa lisätä vähäisiä määriä rautaa tuotteisiinsa, se on tutkimuksen mukaan mahdollista. Jos halukkuus raudan lisäämiseen yleistyy, on asia Elintarvikeviraston mukaan otettava uudestaan arvioitavaksi.
Rautaa voidaan lisätä esimerkiksi viljavalmisteisiin kuten jauhoihin ja aamiaisviljavalmisteisiin, kuten Elintarvikeviraston tutkimuksessa tehtiin. Ulkomailla rautaa lisätään elintarvikkeisiin jonkin verran enemmän kuin Suomessa.
Funktionaalisten elintarvikkeiden suosion kasvaessa myös halukkuus raudan lisäämiseen on kasvanut. Raudan lisäämistä ruokaan vaikeuttaa kuitenkin sen läpitunkeva maku.
Anemiasta kärsivät yleensä nuoret ja vähän syövät naiset. Liikaa rautaa taas saattavat saada paljon syövät miehet. Rautaa lisättiin Suomessa aikoinaan jauhoihin, mutta täydentäminen lopetettiin perusteettomana vuonna 1994.
Lähde: STT
Lue lisää:
Lääkärikirja: Anemian oireet, aiheuttaja ja hoito

