Treeni ja ravinto

13 vinkkiä: Syö kevyemmin ja vältä ähky jouluna

Näillä pienillä valinnoilla syöt jouluna kevyemmin, voit paremmin ja vältät joulukilot.

Kuvat iStock
20.12.2017

Terveelle ei ole haittaa siitä, että ylensyö parina päivänä vuodessa. Mutta onko siitä myöskään iloa? Pienillä valinnoilla voit paremmin ja vältät joulukilot.

1. Älä paastoa ennen joulupäivällistä

Säilytä säännöllinen ateriarytmi. Jos ruokailussa on pitkiä taukoja, nälkä kasvaa. Silloin annoskoko paisuu ja ruokaa tulee syötyä valtavasti.

2. Mieti, mitä todella haluat syödä jouluna

Kata pöytään vain ne. Mitä enemmän eri ruokalajeja ja herkkuja on tarjolla, sitä enemmän niitä syödään. Kylläisyys on aistispesifinen: tulemme kylläisiksi sille ruoalle, jota syömme. Toinen laji, kuten jälkiruoka, maistuu kuitenkin.

3. Kata pöytään kasviksia – ja muista syödä niitä

Jouluruoista voi koostaa hyvän aterian, kun ottaa lautaselle myös rosollia, salaattia ja kasvislisukkeita.

4. Syö rauhallisesti ja kuuntele, milloin kehosi viestii kylläisyydestä

Lopeta syöminen silloin. Ruokailun aloittamisen jälkeen kestää noin 20 minuuttia ennen kuin kylläisyyden tunne voi tulla.

5. Käytä kaikkia aistejasi, kun syöt

Miltä ruoka näyttää, tuoksuu, tuntuu suussa ja maistuu? Tietoinen syöminen voi auttaa huomaamaan, että vähemmän on enemmän.

6. Sovi itsesi kanssa jouluruokailun säännöt, jos koet sen hyödylliseksi

Voit esimerkiksi päättää, että syöt vain yhden joulutortun päivässä tai otat pöydästä jokaista ruokaa kerran mutta et santsaa. Silloin ei tarvitse miettiä jatkuvasti, miten syö, eikä potea siitä syyllisyyttä. Jos säännöt vievät ilon, älä tee niitä.

7. Aina kun syöt, istu alas ja keskity siihen

Älä jää napsimaan ruokaa jääkaapille tai karkkikipon eteen. Tapa vähentää tiedostamatonta napostelua.

8. Valitse niitä herkkuja, joista todella pidät

Energiamäärissä ja ­ravintosisällöissä on eroja, mutta kun et syö kilokaupalla, vaikutus on pieni. Esimerkiksi marmeladissa on vähemmän kaloreita kuin suklaassa eikä lainkaan rasvaa, mutta se ei tee siitä terveellisempää vaihtoehtoa. Muista nauttia niistä herkuista, jotka syöt.

9. Kieltäydy ystävällisesti mutta napakasti, jos muut tuputtavat ruokaa

Syömisiään ei tarvitse selitellä. Voit sanoa esimerkiksi: ei kiitos, olen jo syönyt.

10. Jos sinulla on taipumusta turvotukseen, vältä tai syö kohtuullisesti kaasua muodostavia ruokia

Niitä ovat esimerkiksi lanttulaatikko, herneet, sipulit sekä tuoreet leivät ja leivonnaiset. Pureskele ruoka hyvin. Älä jämähdä päiviksi nojatuoliin, vaan liiku. Joulunakin kannattaa lähteä kävelylle ja päästellä ilmaa ulos.

11. Nosta syötävät kaappeihin

Kun ruoat eivät ole esillä, niitä syö vähemmän.

12. Älä tissuttele

Alkoholi ei ole hyväksi terveydelle ja siinä on paljon energiaa. Jos juot terästetyn glögin, saunaoluen ja perinteiset ruokajuomat, annoksia kertyy paljon. Alkoholinkäytön korkean riskin raja on naisilla viisi annosta ja miehillä seitsemän annosta kerralla.

13. Ajattele kokonaisuutta

Joulun kolme päivää kattavat 0,8 prosenttia vuodesta. Tärkeämpää on, miten elät sen 99,2 prosenttia ajasta. Jos syömingit alkavat pikkujouluilla jo kuun alussa ja kestävät loppiaiseen, sillä on jo merkitystä painoon ja terveyteen.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti Katri Liski / Ravitsemusilo

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt