Kauneus

10 vinkkiä, joilla hidastat ihon ikääntymistä

Anti-age-tuotteissa voi olla lähes mitä vain ainesosia. Kerromme, kuinka valitse parhaimmat tuotteet ja ehkäiset ihos ikääntymistä.

Teksti Tarja Smolander
Kuvat Kuvapörssi Oy, Jupiterimages
11.4.2018

Ihon vanhenemisen peruskoodista vastaa kaksi tekijää: perimä ja ikä. Lisäksi on ryhmä ulkoisia ja sisäisiä tekijöitä, joihin itse kullakin on – ainakin joiltain osin – mahdollisuus vaikuttaa.

Ravintoarvoiltaan huono ruoka, pitkittynyt stressi, sairastelu lääkekuureineen, ympärillä leijuvat saasteet, puutteelliset ihonhoitorutiinit, epäsopiva kosmetiikka, nautiskelun nimissä harjoitetut pienet ja vähän isommatkin paheet sekä rasitustekijöistä pahin, UV-säteily, ovat kaikki iholle haitaksi. Tiiviisti ilmaisten: ne nopeuttavat ihon ikääntymistä. Tähän saumaan iskevät anti-age-tuotteet.

Anti-age suojaa, torjuu ja korjaa 

– Anti-age-tuotteet taistelevat ikääntymisen merkkejä, kuten kuivumista, ihon värin samenemista, pigmenttimuutoksia, ryppyjä ja veltostumista vastaan, kuvailee Vichy-kouluttaja Riikka Väänänen.

Määritelmän mukaisesti tyypillinen anti-age-tuote on 40+-ikäiselle suunnattu voide tai seerumi, joka kosteuttaa, silottaa ja kiinteyttää

Todellisuudessa anti-age-tuotteen koostumus, tehoaineet ja kohderyhmä voivat olla lähestulkoon mitä vain. Helena Rubinsteinin Life Ritual -puhdistusemulsioon saatiin anti-age-vaikutus moringa-puun uutteen avulla.

Päivätuotteet on usein varustettu UV-filtte­rillä. Vapaiden radikaalien mellastusta puskuroivat antioksidantit, kuten E- ja C-vitamiini. Elizabeth Arden valitsi Prevage-linjan aktiiviaineeksi idebenone-antioksidantin.

Ihon pintakerrosta nuorennetaan kuorivien hedelmähappojen ja entsyymien voimin. Kiinteytymiseen johtavaa kollageenisynteesiä vauhditetaan peptidien avulla. Solujen hyvinvointia ja ihon elinvoimaisuutta kohennetaan mikroverenkiertoa tehostavilla kasviuutteilla.

Katso myös vinkit kosmetiikan hinnasta pihistämiseen!

Anna iholle sitä, mitä se tarvitsee

Osa anti-age-tuotteista on kohdennettu selkeästi tietyn iän saavuttaneille kuluttajille. Käytännön takana on ajatus siitä, että ikääntymisen merkit ilmestyvät kasvoille keskimäärin tietyllä aikataululla.

– Aikuiselle iholle suunnatut anti-age-tuotteet sisältävät enemmän ravitsevia aineosia kuin nuoremmille tarkoitetut koostumukset, Riikka Väänänen linjaa.

Esimerkkinä hän mainitsee melaniinituotantoa tasapainottavat keramidit, joita on 50+-ikäisen voiteessa. Suositusikä on kuitenkin vain suuntaa antava. Parhaan hoitovaikutuksen tuote tarjoaa, kun sen valintaperuste on ihon kunto, ei ikä.

Lisähaastetta tuotteen valintaan tuo häilyvä nimikekäytäntö. Tarjolla on runsaasti laaja-alaisesti iän merkkejä torjuvia ja korjaavia tuotteita, joiden pakkauksesta anti-age-termi puuttuu.

Oriflamen Time Reversing, Diorin  Capture ja L’Oréalin Age Re-Perfect tarkoittavat samaa asiaa: kykyä hidastaa ajan vaikutusta ja jopa pyyhkäistä muutama vuosirengas kasvoilta. Kuten hyvältä anti-age-tuotteelta on lupa odottaakin.

Lue myös juttu seerumeista!

Hidasta ikääntymistä!  

  1. Hoida ihoasi päivittäin tuotteilla, jotka vastaavat ihosi tarpeita. Alitehoisista iho ei saa kaipaamaansa hyötyä, ylitehoiset voivat poikia lisäongelmia.
  2. Syö terveellisesti. Tärkeimmät hyvinvoinnin rakennusaineet iho saa ravinnosta verenkierron mukana. Kosmetiikan kyky torjua ja korjata ikämuutoksia on rajallinen. 
  3. Täydennä ruokavaliotasi tarvittaessa ravintolisillä. Tarjolla on useita valmisteita, joiden ravinnesisältö on räätälöity ihon tarpeisiin. 
  4. Ulkoile päivittäin. Happi ja liikunnan vilkastuttama verenkierto tekevät hyvää iholle. Muistathan suojata kasvosi talvella kylmältä ja viimalta, kesällä UV-säteiltä. 
  5. Nuku hyvin ja riittävästi. Vain laadukas yöuni takaa iholle mahdollisuuden toipua päivän rasituksista ja herätä huomiseen virkistyneenä ja uudistuneena.
  6. Pidä kiire kurissa ja stressitasosi hallinnassa. Elimistön kokonaisvaltainen tasapainotila näkyy ihon elinvoimaisuutena. 
  7. Nauti auringosta kohtuudella. Totaalikieltäytymiseen ei ole tarvetta, kunhan suojaat ihosi asianmukaisesti UV-filtterillä. 
  8. Lopeta tupakointi. Tupakoimattoman mikrove­renkierto toimii tehokkaammin, eikä keho joudu torjumaan toistuvia radikaalihyökkäyksiä. 
  9. Suojaa ihosi saasteilta. Vapaiden radikaalien puskuroinnissa auttavat antioksidantit sekä sisäisesti nautittuina että ulkoisesti iholle levitettyinä, kosmetiikan muodossa.
  10. Asennoidu positiivisesti – tai edes realistisesti. Ihon ikääntyminen kuuluu elämään. Murehtimalla rypyt vain lisääntyvät.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi