10 tapaa auttaa muita naisia

10 tapaa auttaa muita naisia
Miten olisi kehu-Excel tai nuoren kollegan tutustuttaminen omiin verkostoihisi? Tutkija ja taiteilija Saara Särmä kertoo, miten voimme nostaa toisiamme ylemmäs.
Julkaistu 8.3.2018

1. Auta naisia tunnistamalla seksistiset ajattelumallisi

Miten arvioit muita naisia? Ärsyynnytkö, jos he ovat mielestäsi vääränlaisia? Joskus piilevät asenteet voivat olla myös tiedostamattomia: enhän minä mitään väärää tee, minähän kannatan tasa-arvoa.

Silti saattaa saada itsensä kiinni seksistisistä ajatuksista. Miksi se puhuu niin lujaa? Hirveä minihame. Eipä kyllä imartele tuo asu häntä.

- Naisia arvioidaan eri tavoin kuin miehiä. Naisia dissaavia puhetapoja ei pitäisi levittää. Pitäisi myös haastaa muita, jotka niitä käyttävät, sanoo tutkija ja taitelija Saara Särmä.

2. Auta naisia jakamalla täsmäkehuja

Tehokas tapa auttaa muita naisia on kertoa, miten hyviä tyyppejä he ovat. Vielä tehokkaampaa on olla yksityiskohtaisempi.

- Kannattaa antaa naisille täsmäkehuja: kiitellä jotain tiettyä taitoa tai ominaisuutta. Sellaisia kehuja on myös helpompi uskoa. Kehtaamiskoulussamme oli nainen, jolla oli kehu-Excel. Hän keräsi sinne työkavereilta saamiaan kehuja. Kun tietyt kommentit toistuvat, huomaa, että olenkin tässä tosi hyvä. 

Kun näet, mitä muut sinussa arvostavat, opit kääntämään sen vahvuudeksi. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi palkkaneuvotteluissa tai työpaikkahaastattelussa. 

3. Auta naisia luopumalla arvostelusta

Saara Särmä on huomannut työssään, miten absurdeilla tavoilla sopivaisuuden rajoja vartioidaan. 

- Välillä olet liian vähän meikattu ja välillä meikkiä on liikaa. Tai sitten sinulla on liian räikeää kynsilkkaa, minkä takia sinua ei muka voi ottaa vakavasti. 

Särmän mielestä esimerkiksi hempeitä ja naisellisia asioita ei pitäisi mieltää hömpäksi, joka vie uskottavuutta. 

- Ja missään nimessä ei pidä kommentoida toisten naisten seksuaalista aktiivisuutta. Ei se ole keneltäkään pois.

4. Auta naisia välttämällä naureskelua ja ojentamista

On helppo lähteä mukaan, kun vitsaillaan porukalla. Ei ehkä kehtaa sanoa, että ei tuo ole hauskaa. Harva haluaa ilonpilaajan maineen.

Ilon pilaaminen kuitenkin kannattaisi, sanoo Särmä. 

- On ikävää, että esimerkiksi Johanna Tukiaiselle naureskellaan ja häntä pilkataan. Sellaiseen pitää puuttua.

Ilkeän naureskelun lisäksi Särmä lukee ongelmaksi sen, että toisia naisia vähän ojennetaan ystävällisyyden varjolla.

- Etenkin nuoria naisia muka hyväntahtoisesti opastetaan, että jos olisit toisenlainen, niin pärjäisit. Sen sijaan pitäisi antaa tilaa erilaisille tavoille olla nainen.

5. Auta naisia suosittelemalla heitä

Saara Särmällä on tapana nostaa esille naisten saavutuksia ja esimerkiksi suositella heidän kirjoituksiaan somessa. Toinen tapa auttaa naisia on kiitellä heidän ideoitaan.

- Työpaikoilla on yleistä, että nainen kertoo kokouksessa idean ja mies esittelee sen omanaan hetken päästä. Ja sitten sanotaan, että olipa loistava idea Pekalta. Tällöin pitäisi välittömästi kompata naisen ideaa ja nimetä se hänen keksimäkseen.

Suosittelu voi merkitä myös sitä, että kehuu toista naista työnantajalle, jolta nainen hakee töitä. Voit myös suostua kollegan tai entisen alaisen suosittelijaksi tämän CV:hen tai kysyä, voisitko sinä lisätä arvostamasi kollegan omaksi suosittelijaksesi.

6. Auta naisia hakemalla ja antamalla vertaistukea

Feminist Fightc Club on vertaistukipiiri, jonka media-alalla työskentelevät naiset perustivat New Yorkissa huomattuaan, että työpaikoilla on paljon arkipäivän seksismiä. Ryhmä nimesi erilaisia tapoja, joilla miehet käyttävät valtaa töissä, ja keksivät niihin vastastrategioita. 

Yksi ryhmän perustajista, Jessica Bennett, julkaisi vuonna 2016 aiheesta kirjan Feminist Fight Club – An Office Survival Manual for a Sexist Workplace.

Yksi tapa auttaa sekä muita naisia että itseään on ryhmäytyä. Toisin sanoen sparrata yhdessä eri aiheista, avautua ongelmista ja jakaa kontakteja.

- Ihmisillä on erikokoisia verkostoja. Esittele ihmisiä toisilleen ja saata heitä yhteen. 

Särmä nostaa esimerkiksi Facebookin Ompeluseura-ryhmän, jossa on yli 25 000 jäseniä. Tai sitten voi verkostoitua pienemmällä porukalla, miksei vaikka perustamalla oman Facebook-ryhmän.

7. Auta naisia pitämällä huolta heidän hyvinvoinnistaan

Kun joku yhteisössä suorittaa ja jopa leuhkii sillä, se voi aiheuttaa paineita myös muille. 

- Kannattaa kysellä naisten kuulumisia töissä ja tarkistaa, ettei kukaan ole luhistumassa taakan alle. On hyvä pitää huolta toisten pärjäämisestä. Yhä useampi nuori nainen palaa loppuun. Voisimme luoda kulttuurin, jossa kaiken ei tarvitse olla täydellistä vaan vähempikin riittää.

Jos on ollut rankka päivä töissä, antaisi itselleen luvan vain maata sohvalla ilman huonoa omaatuntoa.

- Ettei luoda illuusiota, että tein 12 tuntia töitä, kävin kahden tunnin lenkillä ja ehdin leipoa kakunkin. On oltava tilaa väsymiselle, heikkoudelle ja haavoittuvuudelle.

Särmän kaveripiiri puhuu rehellisesti ongelmistaan eikä vain listaa onnistumisia. Se on vapauttavaa.

- Sen ansiosta avautuu tilaa niille, jotka eivät helposti puhu kokemuksistaan. Saa olla avoimesti heikko.

8. Auta naisia tekemällä vapaaehtoistyötä

Olisiko sinulla rahkeita liittyä naisten oikeuksia edistävään järjestöön? 

- Kun ajaa muiden asioita, se tutkitusti lisää omaakin hyvinvointia, Särmä sanoo.

Hän kehottaa myös yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen, koska on harhaluulo, että kaikki olisi vain omasta asenteesta kiinni. Myös rakenteiden pitää muuttua.

- Vaikka naisille on sadellut neuvoja vuosikymmenet, tasa-arvo ei vieläkään toteudu. Pitäisi tähdätä yhteiskunnan rakenteiden muuttamiseen eikä vain itsensä muuttamiseen. 

9. Auta naisia puuttumalla seksuaaliseen häirintään

Jos näet työpaikalla tai lähipiirissä epäasiallista käytöstä, kysy kohteelta, miten voisit auttaa häntä.

- Kun kokee seksuaalista häirintää tai muuta ikävää kohtelua, voi olla raskasta selvittää oikeuksiaan. Voit ottaa asioista selvää hänen puolestaan ja sanoa, että toimintavaihtoehdot ovat nämä.

Jos kaikki tietävät, että joku henkilö yhteisössä käyttäytyy epäasiallisesti, yksi vaihtoehto on toisten naisten varoittaminen ja se, ettei ketään jätetä yksin häiritsijän kanssa. 

Särmän mielestä tämä keino on kuitenkin vajavainen.

- Pitäisi miettiä, miten asiaan voisi puuttua tehokkaammin, jotta naisilta ei kulu loputon määrä energiaa ongelman väistelyyn.

10. Auta nuoria naisia ottamalla heidät mukaan

Jokaiselle työpaikalle tulee jossain vaiheessa uusia työntekijöitä tai harjoittelijoita. Heillä on usein intoa ja energiaa mutta ei ehkä vielä kovin paljon tietoa esimerkiksi työehdoista. Särmä kehottaa auttamaan heitä.

- Saattaa tuntua, että herranjestas kuinka skarppeja nuoret nykyisin ovat, ne ajavat meidän ohitsemme! Ei kuitenkaan pidä jäädä tämän pelon vangiksi. Voit ottaa nuoren naisen mukaan omiin verkostoihisi.

Sinulla voi olla paljon annettavaa nuorille, koska olet joskus ollut heidän asemassaan.

- En lähtisi tätimäisesti opastamaan, mutta kannattaa puhua nuorille heidän oikeuksistaan ja kollektiivisen toiminnan merkityksestä. Nykyiset edut ja saavutukset eivät ole tulleet tyhjästä, Särmä muistuttaa.

Kommentoi »