Terve.fi

10 keinoa lievittää lapsen eroahdistusta

10 keinoa lievittää lapsen eroahdistusta
Jokainen lapsi kokee eroahdistusta, toiset lievempänä, toiset voimakkaampana. Lue lisää eroahdistuksesta.
Julkaistu 4.3.2009

Jokainen lapsi kokee eroahdistusta, toiset lievempänä, toiset voimakkaampana. Eroahdistuksella tarkoitetaan lapsen takertuvuutta vanhempiinsa vieraissa tilanteissa ja vieraita ihmisiä tavatessa.

Tyypillisimmin eroahdistusta esiintyy 6-12 kuukauden iässä, jolloin paitsi ventovieraat, mutta myös lähisukulaiset, voivat saada muutoin iloisen ja touhukkaan lapsesi takertuvaksi ja itkun partaalle.

Eroahdistus kuuluu lapsen normaaliin kehitykseen ja on merkki siitä, että lapsesi kasvaa ja ymmärtää, että omien vanhempiensa lisäksi maailmassa on paljon muitakin ihmisiä. Käsittelemällä tilannetta oikein, voit tehdä tästä siirtymävaiheesta sujuvamman.

Lue Everyday Healthin listaamat neuvot, miten helpottaa eroahdistusta:

Eroahdistus – ymmärrä missä ja milloin

Eroahdistusta tapahtuu luonnollisesti silloin, kun lapsi noin 5-8 kk iässä saavuttaa uuden kehitysvaiheen oppien erottamaan tutun ja vieraan. Usein eroahdistus korostuu lapsilla, jotka ovat tottuneet olemaan vain yhden hoitajan, useimmiten äidin, kanssa tai jos lapsen lähiympäristössä ei ole muita pieniä lapsia.

Myös perheen muuttunut elämäntilanne, esimerkiksi muutto tai avioero, voi lisätä lapsen eroahdistusta. Vanhempien ymmärtäessä eroahdistuksen syyt ja luonnollisuuden, he voivat antaa tukensa tilanteeseen ja tehdä erotilanteista tarvittaessa mahdollisimman lyhyitä. Yleensä eroahdistus hiipuu lapsen toisen ikävuoden jälkimmäisellä puolikkaalla.

1. Rauhoita itsesi

Muista, että eroahdistus on normaalia. Se ei johdu mistään sellaisesta, minkä sinä olisit aiheuttanut tai tehnyt jotain väärin.

2. Harjoitelkaa lyhyillä eroilla

Lapsi voi kokea eroahdistusta samalla minuutilla, kun katoat näkyvistä, vaikka olisit vain mennyt käymään viereisessä huoneessa. Jos lapsi alkaa huutaa, älä heti kiiruhda hänen luokseen, vaan odota hetki ennen kuin menet. Kerro lapsellesi etukäteen, jos olet menossa käymään toisessa huoneessa ja jos hän itkee, kutsu häntä, ennemmin kuin juokset heti hänen luokseen. Näin lapsi kuulee, että olet lähellä ja rauhallinen eikä ole mitään syytä hätääntyä.

3. Vie lapsi sosiaalisiin tilanteisiin varhain

Älä koskaan rajoita sosiaalisia tilanteita lapsesi kanssa eroahdistuksen vuoksi. Lasten on hyvä olla tekemisissä useiden ihmisten kanssa kasvaessaan. Vaikka lapsi hieman hätääntyisi vieraasta ihmisestä, älä ylireagoi ja ryntää heti kaappaamaan häntä pois, vaan etene rauhallisesti.

4. Valmistautukaa hyvin nukkumaanmenoon

Eroahdistus on tavallista juuri nukkumaanmenoaikaan, joten ole erityisen lempeä peitellessäsi lasta sänkyyn. Anna lapsen tuntea olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi ja kerro, että olet edelleen lähellä ja saatavilla, vaikka poistut sängyn viereltä.

5. Lähde lapsen luota silloin, kun hän on tyytyväisenä

Lapsilla on oletetusti vaikeampaa hyväksyä vanhemman lähtöä, kun he ovat väsyneitä, nälkäisiä tai sairaana. Jos mahdollista, vältä erotilanteita silloin, kun lapsi ei voi hyvin ja ole tyytyväinen oloonsa.

6. Käännä lapsen huomio pois lähdöstä

Kun olet lähdössä, kerro lapsellesi reilusti että lähdet. Anna sitten lastenhoitajan keksiä lapsellesi mukavaa ajanvietettä, joka vie huomion pois lähdöstäsi.

7. Katso, miten itse reagoit

Ei ole välttämättä helppoa, mutta yritä olla vastaamatta lapsesi reaktioon siten, kuin ero olisi hyvin onneton asia. Lapsi seuraa reagointiasi ja jos panikoit joka kerta, kun olet lähdössä, myös lapsi hätääntyy.

8. Lisää aikaa

Varaa aikaa lapsen viemiseen hoitopaikkaan, jotta se sujuisi mahdollisimman rauhallisesti. Ennen kun jätät lapsesi, vietä hieman aikaa hänen kanssaan touhuten. Vakuuta hänelle sen jälkeen, että tuletkin jo pian takaisin

9. Älä koskaan uhkaile

Älä koskaan toru tai uhkaa lasta (”jos et nyt lopeta tuota..”) hänen eroahdistuksensa vuoksi. Älä myöskään nolaa häntä muiden kuullen vaikeudesta jäädä ilman vanhempaa.

10. Ota rauhallisesti

Muista, että lapsen kyyneleet ovat sinua varten ja yleensä lapsi laantuu hyvin pian lähtösi jälkeen. Vaikka lapsen itku tuntuisi pahalta, on parempi sanoa lapselle päättäväisesti, että lähdet ja lähteä sitten ripeästi sen sijaan, että jäisit tyynnyttelemään lasta. Itku loppuu todennäköisesti pian lähtösi jälkeen.

Lue myös:

Kommentoi »