Terve.fi

8 kk uniongelmat

8 kk uniongelmat

Sari Metsäkivi

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi

Kysymys:

Hei! Paljonko 8 kk vanhan vauvan tulisi nukkua yhtäjaksoisesti yön aikana? Poikamme menee nukkumaan 21.00 ja aiemmin nukkui sikeästi aamuneljään asti, jonka jälkeen aloitti levottoman itkun ja pyörimisen (on kyllä unessa), mikä sitten johtaa lopulta heräämiseen viiden maissa, jolloin vaihdammemme vaipan ja annamme maitoa. Tämän jälkeen nukkuu kuuteen tai puoli seitsemään, jolloin nousemme ylös. Päiväunia nukkuu ulkona kolmet yhteensä noin 5 tuntia.

Nyt levoton pyöriminen ja itku alkaa jo parin tunnin unessa olon jälkeen ja kestää koko yön. Mikä avuksi? Tätä on jatkunut jo pari kuukautta ja poika oppinut ryömimään ym uusia taitoja jotka saattavat vaikuttaa. Ongelmana on, että kun herää kokonaan niin sitten nukahtamiseen menee aikaa, esim. on herännyt kahdelta, kolmelta ja neljältä viime aikoina. Onko väärin että kun herää niin vaihdamme vaipan ja annamme maitoa? Rauhoittuu kyllä sitten siihen ajan kanssa.

Poikamme pissaa myös runsaasti, joskus tulee läpi ja herää siihen, ei kuitenkaan juo korviketta päivän aikana kuin max 400 ml. Ruokarytmiin kuuluu aamupuuro (8.00), lihasose (11.00), kasvissose (15.00), (18.00 maitoa jos on nukkunut vähän), 20.00 iltapuuro, ja 20.30 iltamaito. Jos herääminen johtuu märästä vaipasta pitäisikö iltamaito jättää pois? Tosin maidon määrä vähenee sitten alle suositusten kun nytkin menee alle. Saa kyllä päivän aikana vettä ja soseista nestettä.

Pitäisikö yöllä vaihtaa vaippaa ollenkaan tai antaa maitoa, vaippa on kyllä usein märkä. Ja sitten itku yltyy todella kovaksi jos yrittää vain silittelemällä saada uudestaan uneen. Onko aamu viiden syöttö mielestäsi yösyöttöä joka pitäisi jättää pois, kuinka monta tuntia vauvan pitäis olla yöllä syömättä? Mistähän unissaan itku ja levoton uni voisi johtua, saako vauva tarpeeksi syvää unta? On joskus väsyneen oloinen päivällä.

Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Monet vauvat nukkuvat kahdeksan kuukauden iässä yhtäjaksoisesti 6–8 t, eli ainakin sen ajan pikkuinen yleensä selviää yöllä ilman ruokaa. Toisaalta on kyllä vauvoja, joille tulee nälkä nopeammin kuin muille. Ilmeisesti silloin kyse on heidän aineenvaihdunnastaan.

Moni pikkuinen nukkuu 8 kk iässä korkeintaan kahdet päiväunet, ja aika moni pärjää vain yksillä päikkäreillä. Teillä taas unesta nautiskellaan runsaasti päiväsaikaankin. Vaikuttaa siltä, että vauvanne kokonaisunimäärä on kyllä riittävä, mutta todennäköisesti vauva nukkuu pitkien päiväunien takia yöllä vähemmän. Voisittekin kokeilla hiukan kääntää rytmiä. Todennäköisesti iltapäikkärit olisi helpointa jättää väliin.

Niin kuin itsekin arvelet, luultavasti vauva heräilee myös pissaamisen ja märkien vaippojen takia. Vaippojen vaihtokin saattaa herättää vauvan. Vauva tottuu nopeasti yöruokailuun ja heräilemiseen, ja sitten kierre onkin valmis. Mitä jos antaisitte edelleen iltamaidon ja aamumaidon (esim. klo 5), mutta koittaisitte jättää kaikki yösyötöt pois?

Todennäköisesti kannattaa luopua yösyötöistä kertaheitolla ja varautua valvomaan – useimmiten vauva tottuu uuteen rytmiin muutamassa yössä. Lisäksi iltamaidon määrää voisi hieman koittaa vähentää. Ehkä vauva juo maitoa päivällä enemmän, kun ei saa sitä yöllä. Ja maitoahan voi käyttää myös ruoan valmistukseen.

Jos vauva ei rauhoitu nukkumaan ilman maitoa eikä paijaaminenkaan auta, mitä jos ottaisit vauvan rauhoittumaan syliin tai pötköttäisit vauvan vieressä, kunnes uni tulee? Tutista voisi olla nyt apua, mutta ilmeisesti vauvanne ei ime tuttia? Jotkut vauvat pitävät hanakasti kiinni yöruokailustaan, mutta olettaisin, että vauvanne kyllä saa taas kiinni pidemmistä yöunista, koska on niihin jo tottunut pienempänäkin.

Jos yöruokailun lopettaminen ei onnistu, pahimpaan hätään kannattaa ainakin pienentää yöllä annettavan maidon määrää. Ja aina voi kokeilla viikon tai parin päästä uudestaan – silloin vauva on taas isompi.

Jaksamisia teille!

Julkaistu: 8.4.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.