Terve.fi

Terolut

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu 7.8.2013

Kysymys:

Hei, lääkärini määräsi minulle Terolutit runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten takia. Lisäksi hän epäili/toteisi hyvin suurella todennäköisyydellä, että minulla on endometrioosi. Kaipasin myös lääkettä kuukautisten siirtoon. Olin aikaisemmin käyttänyt Primolut -nimisiä lääkkeitä, mutta nyt lääkäri sanoi, että Terolut on hyvä molempiin. Olen syönyt Terolutteja 15.pvä asti ja niitä olisi pitänyt jatkaa kunnes haluan kuukautisten tulevan. (noin viikon yli) Kuukautiseni alkoivat kuitenkin ajallaan kiertopäivänä 28.. Olen syönyt 1tabletin päivässä, lisäksi syön Tryrox -lääkkeitä 1/2-1 tablettia päivässä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Nyt olenkin hämilläni ja harmissani tuon kuukautisten siirron takia. Olen lähdössä kylpylälomalle ja runsaat kuukautiset eivät oiken sovi kuvaan. Olisiko minun pitänyt syödä Terolutteja isompi määrä vai mitä? Aikaisemmin Primolutit toimivat kuin unelma. Todella harmittavaa…

Näytä vastaus

Vastaus:

Terolut on hyvä keltahormonivalmiste, sillä sillä on vain vähän turvottavaa sivuvaikutusta. Se on kuitenkin sangen heikko valmiste kuukautisten siirtoon… Primolut toimii siirrossa huomattavasti paremmin. Joskus siirtoa voi yrittää Terolutillakin ottamalla 2tbl/pv. Yleensä kannattaa siirtää jo edelliset kuukautiset, sillä Primolutista huolimatta voi esiintyä tiputteluvuotoa, ja lääkkeen sivuvaikutuksena voi olla turvotusta ja siitä johtuen jkv kenkkua oloa. Kumpikaan valmiste ei varsinaisesti tuo helpotusta runsaisiin vuotoihin tai kipuihin. Vuotoa vähentää seuraava yhdistelmä: traneksaamihappoa 1g 3-4x/vrk (Kaprilon tai Cyklokapron kauppanimi) yhdistettynä ibuprofeiiniin 600mgx3 (esim Burana, Ibuxin tms) runsaimpina vuotopäivinä eli yleensä 2-3vrk ajan. Erittäin tehokas sekä vuotojen, että kipujen hoito on hormonikierukka! Ja myös yhdistelmäepillereillä on hyvä teho molempiin vaivoihin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.