Terve.fi

Sokerin vaikutuksesta kehoon

Sokerin vaikutuksesta kehoon

Ari Rosenvall

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall

Kysymys:

Olen 20-vuotias nainen, ja kysymykseni koskee sokerin vaikutukseen aivoihin. Olen noin 4-6 kuukautta kuin huomaamattani syönyt säännöllisesti ja päivittäinkin suuriakin määriä sokeripiroisia ruokia, kuten esimerkiksi jogurttia, kuivattuja hedelmiä sekä mm. sokerisia jälkiruokia. Jossain vaiheessa huomasin olevani ehkä hieman riippuvainen, mikä on näin jälkikäteen alkanut ahdistaa erityisesti aivojen kannalta. Varsinainen addiktio ei kuitenkaan ole jatkunut tähän päivään asti, jolloin ”sokerinhimo” on ilmeisesti alkanut hiipua melko huomaamatta. Minulla on esiintynyt mm. laiskuutta ja motivaation puutetta opinnoissa, myös iho oli jossain vaiheessa hieman huonossa kunnossa. Varsinainen kysymykseni onkin lähinnä tiedustella kohdallani mahdollisen ”sokeriaddiktion” pysyvistä vaikutuksista aivoihin erityisesti kognitiivisten toimintojen osalta. Kykenevätkö mahdollisesti vaurioituneet hermoradat uusiutumaan liiallisen sokerimäärän loputtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi!
Sokeri (glukoosi) on välttämätön ja ainoa energianlähde hermosoluille – ilman sitä seuraa pian tajuttomuus. Mm. tämän vuoksi elimistö pitää huolen siitä, että veressä on riittävästi sokeria. Toisaalta kaikki syömämme ruoan energia muutetaan lopulta glukoosiksi, mitä sitten käytetään elimistön energianlähteenä tai varastoidaan rasvakudokseen. Jos syö paljon puhdasta (=nopeasti imeytyvää) sokeria, voi olla vaarana liiallinen energian saanti ja sen seurauksena painon nousu. Jos taas aineenvaihdunta on häiriintynyt niin (perintötekijöistä, ylipainosta ja liikkumattomuudesta johtuen), että puhutaan diabeteksesta, ei elimistö pysty käsittelemään normaalisti syötyä ravintoa (ja glukoosia), vaan veren sokeripitoisuus jää korkeaksi pidemmäksi aikaa ja aiheuttaa sitten vähitellen monenlaista haittaa.
Perusterveelle ihmiselle ei ole mitään pysyvää haittaa aivoille sokerin syömisestä – hampaat sen sijaan ovat vaarassa!
Ystävällisin terveisin,
Ari Rosenvall

Julkaistu: 24.1.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.