Terve.fi

Ruokavalion ja "univajeen" pysyvät vaikutukset kehoon

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall
Julkaistu: 15.1.2018

Kysymys:

Hei,

olen 20-vuotias nainen, ja olen viime aikoina alkanut kiinnittää erityistä huomiota mikroaaltouunissa lämmitettyjen ruokien vaikutuksiin kehoon. Olen vähän yli vuoden käyttänyt ruoan valmistamisessa mirkoaaltouunia oikeastaan päivittäin, joskus kahdestikin päivässä, ja siksi asia on alkanut huolettaa, ruoat ovat vielä olleet melko paljon mm. vegaanisia einesruokia. Olen lukenut, että pitkällä aikavälillä tällä olisi vaikutuksia kehoon, esimerkiksi aivoihin. Minulla on esiintynyt hiustenlähtöä, jonkin verran keskittymis- ja muistivaikeuksia, sekä ylös noustessa silmien sumentumista, ja joitakin muutamia päänsärkytilanteita. Lisäksi olen huolestunut noin viikon mittaisesta ajanjaksosta, jollon sain vain noin 4 tuntia unta yössä, ja pelkään kenties tästä johtuvien kognitiivisten häiriöiden olevan pysyviä mahdollisen aivosolujen rappeutumisen vuoksi. Tällöin on esiintynyt esim. lähimuistin hataruutta ja hetkittäin väsymyksen tunnetta, mutta muita muutoksia olotiloissa ei ole ollut. Olen myös yleensäkin nukkunut suositeltua unimäärää reilusti vähemmän. Halusin siis kääntyä asioissani lääkärin puoleen ja kuulla kannanottoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi! Mikroaaltouunilla kuumentaminen ei muuta ravinnon rakennetta tai ravintosisältöä enempää kuin muukaan kuumentaminen ja vähemmän kuin grillaaminen, käristäminen tai paistaminen. Eli tämä kuumennustapa ei tee ruoasta vähemmän terveellistä. Mainitsemiisi oireisiin voi olla monia syitä ja tilapäisiä oireita myös huono tai riittämätön yöuni voi aiheuttaa. Pysyviin kognitiivisiin tai muihin aivotoiminnan häiriöihin ei ole ruoan kuumentamismenetelmällä vaikutusta. Sen sijaan riittävä lepo (=uni), säännöllinen liikunta, sydän- ja aivoterveellinen ruokavalio, säännöllinen elämänrytmi sekä henkinen, fyysinen ja sosiaalinen aktiivisuus ovat parhaita keinoja pitää huolta aivojensa terveydestä. Tietenkin kannattaa myös välttää tupakointia ja alkoholin käyttöä. Ystävällisin terveisin, Ari Rosenvall

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.