Terve.fi

Nokkosrokko kiusaa - mikä avuksi?

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu: 19.8.2014

Kysymys:

Lastamme vaivaa nokkosrokko muutaman kerran vuodessa. Vaiva ei kestä kerrallaan kauaa, mutta kutina on inhottava eikä kortisonivoide auta yhtään. Mistä tämä voisi johtua, voiko asiaa tutkia jotenkin ja miten nokkosrokkoa voisi estää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Useimmiten nokkosrokon puhkeamiselle ei ole selvää syytä. Se johtuu harvoin allergiasta, ja tavallisimmin laukaisevana tekijänä on jokin tavallinen virustauti, usein yhdessä jonkin ruoan, lääkkeen tms. kanssa. Allergia-asioita ja diagnoosin oikeellisuutta kannattaa alkaa epäillä, jos vaiva toistuu tiuhaan tai oireet ovat epätyypillisiä (läiskät päiviä samassa paikassa, jättävät jäljen). Parhaiten oireisiin auttavat ja paukamien ilmaantumista estävät antihistamiinit.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.