Terve.fi

Nokkosihottuma ja lääkitys

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 19.12.2005

Kysymys:

Olen 43-vuotias nainen, 163 senttiä pitkä ja painan 56 kiloa. Noin 4 vuotta sitten minulle puhkesi nokkosihottuma. Iholle tulee punaisia läiskiä, jotka kutiavat voimakkaasti. Otan Xyzalia-tabletin päivässä. Aivastelen ja nenä vuotaa herkästi. Kurkussa on sitkeää limaa, joka ei tahdo yskimällä lähteä. Olen muuten terve ja sairastelen hyvin harvoin.

En tupakoi ja alkoholia käytän harvoin, muutenkin elän terveesti. Verenpaineet, kolesterolit ynnä muut ovat ok. Minulle tehtiin ihopistokoe ja otettiin limanäytteet, eikä mitään allergiaan viittaavaa löytynyt. Onko tutkimus riittävä?

Lääkärini mielestä enempää ei kannata tutkia. Voiko limaneritys johtua Xyzalista, koska tämä vaiva alkoi 2,5 vuotta sitten?

Näytä vastaus

Vastaus:

Urtikariataipumuksen eli nokkosrokon takia määrätty antihistamiinihoito, Xyzal, saattaa aiheuttaa osalle potilaista suun kuivumista. Tätä soveltamalla voisi ajatella, että se kuivattaa kurkkuasi, jonka koet sitkeänä liman tunteena vaikka kyse onkin normaalin limakalvon kosteuden katoamisesta. Kuiva kurkku tuntuu kuivalta limalta.Voisit jutella lääkärisi kanssa antihistamiinin vaihtamisesta. Nenäoireiluun suosittelen kortisonisuihkehoidon kokeilua, mikäli lääkärisi arvioi tilanteesi sen sallivan. Se voisi lopettaa aivastelun ja nokan vuotelun. On mahdollista, että uusi antihistamiini auttaisi siihenkin vaivaan paremmin.

Mitä tulee allergian tutkimiseen, voisit otattaa vielä allergiavasta-aineet, IgE-määrityksen. On nimittäin mahdollista, että jos Xyzal vaikutti kokeiden aikana, saattoi se peittää todellisen tilanteen. Ja vaikka näin ei olisi ollutkaan, eivät kyseiset kokeet ole 100-prosenttisen varmoja. Ehkäpä muutama täydentävä koe voisi vielä varmistaa tilanteesi. Lisäksi voisit miettiä ruoka-aineallergian mahdollisuutta.

Jos nämäkään ongelman lähestymistavat eivät tuo ratkaisua, voit kokeilla limaongelman ja nenäoireilun helpottamista kurlaamalla ja huuhtelemalla sivuonteloita suolavedellä sekä juomalla normaalia enemmän nestettä. Lisäksi löytyy reseptivapaita kostutussprayvalmisteita.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.