Terve.fi

Miten puhdistan korvani?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 30.1.2017

Kysymys:

Olen aina puhdistanut vaikkuiset korvani vanu­puikolla. Sitten kuulin, ettei puikkoa saisi työntää korva­an. Kuukauden ajan puhdistin vanupuikolla vain ­korvanlehdet enkä koskenut sillä korva­käytävään. Korvani tuntuivat koko ajan tahmeilta. Kun sitten sorruin ja puhdistin korvani vanhaan ­tyyliin, korvakäytävistä irtosi pieninä levyinä tumman oranssia, tiivistynyttä vaikkua! En kai voi jättää korvakäytäviini sellaista? Mikä on ­oikea tapa puhdistaa vaikkuiset korvat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Korvia ei kannata koskaan puhdistaa vanu­puikolla tai muutenkaan mekaanisesti. Jos puhdistat puikolla, osa vaikusta voi painautua syvemmälle korva­käytävään. Sieltä sitä voi olla vaikea saada pois. Vaikku saattaa kiinnittyä tiukasti tärykalvoon, jolloin kuulo voi heikentyä pysyvästi. Korvakäytävän mekaaninen puhdistaminen saattaa myös rikkoa korvakäytävän ihoa ja aiheuttaa tulehduksen korva­käytävässä. Suosittelenkin puhdistamaan korvat ainoastaan huuhtelemalla. 

Huuhtelun voi tehdä itse ruiskulla ja lämpöisellä ­vedellä, kunhan tärykalvo on ehjä. Terveyskeskuksen terveydenhoitaja voi myös huuhdella korvat. Jos vaikku ei irtoa huuhtelemalla, kannattaa ennen seuraavaa huuhtelua tiputella korvakäytävään vaikkua pehmentäviä tippoja. Niitä voi hankkia apteekista.  

Mikäli vaikku ei irtoa näillä keinoilla, varaa aika lääkärille, joka imee vaikun korvaimurilla.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.