Kauneus ja Terveys

Miten elää pettäjän kanssa?

Seksuaali-, parisuhde- ja perheterapeutti

Sinikka Savander
Julkaistu: 19.12.2005

Kysymys:

Pettämisestä puhutaan paljon, mutta entäs kuinka kestää elämistä pettäjän kanssa, josta ei halua erota, eikä sitä halua pettäjäkään. Emme halua erota, koska meillä on niin paljon hyviä yhteisiä asioita ja harrastuksia. Seksi-elämäkin on kunnossa.

Olen antanut anteeksi, mutta kuinka vaikeata onkaan unohtaa ja olla aina silloin tällöin mainitsematta asiasta, vaikka olen luvannut, että asiasta ei enää puhuta. Itse asiassa olen välillä kuin salapoliisi, joka etsii uusia rikkeitä pettäjästä. Luottamuksen palautuminen on kiven takana.

Pettäjä on luvannut, että ei enää koskaan loukkaa minua tällä tavoin. Kuinka voida uskoa tämä ja elää yhdessä onnellista keski-ikää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuinka olet tähän asti jaksanut? Petetyksi tuleminen koetaan useimmiten hyvin, hyvin loukkaavana ja alentavana. Joskus pahiten satuttaa se, kun pettäjä valehtelee petetyn arvatessa asianlaidan tai saadessa epäilyihinsä syytöksiä vaikkapa vainoharhaisuudesta.

Pettäjälle teon ilmitulo on yleensä kuitenkin helpotus. Petetty alkaa vasta tällöin yrittää sulatella tapahtunutta ja pohtii, mitä raunioista on rakennettavissa, ja miettii, miksi hän ei ole riittänyt tms. Missä suhteessa ne toiset ovat parempia?

Harvemmin petetty osaa ajatella, että pettäjällä voisi olla läheisyyskammo tai kykenemättömyys sitoutua. Se voi kyllä olla myös yhteinen ongelma. Parisuhde on elinikäinen haaste. Todellisen läheisyyden saavuttaminen, kyky hyväksyä toinen ?karvoineen päivineen? ja usko siihen, että itse voi varauksetta antautua toisen edessä kaikista omista oikuista huolimatta.

Kuten sanoit, luottamuksen palautuminen on kiven takana. Pettäjä on luvannut olla loukkaamatta. Mutta miksi teko sitten on kuitenkin toistunut? Oletteko voineet puhua asiat todella halki? Petetyn mieltä vaivaavat pitkään monenlaiset kysymykset, jotka pettäjä voi kokea kiusantekona. Vaikka kannattaa kyllä miettiä, mitkä ovat asiaa eteenpäin vieviä tietoja. Pelissä on joka tapauksessa paljon erilaisia tunteita: loukkaantumista, epävarmuutta, raivoa, häpeää, syyllisyyttä, hylätyksi tulemista, jättämisen pelkoa, koston halua.

Usein pettämisessä on kuitenkin ratkaistavana jokin parisuhteen yhteinen ongelma, johon pari käyttää sitä toista (naista tai miestä). Läheisyyden ollessa jatkuvasti tai jollakin hetkellä pohjimmiltaan pelottavaa, voi ottaa kolmannen osapuolen avulla etäisyyttä. Petetty voi myös olla se, joka ikään kuin ajaa tai työntää tulevan pettäjän pois. Yhtä lailla ratkaistava kysymys voi olla se, ettei osata ilmaista aggressiivisia tunteita muulla tavalla kuin ottamalla etäisyyttä toiseen ihmiseen. Joskus pettäjä on kokenut jääneensä jollakin tavoin sivulliseksi parisuhteessa, ikään kuin petetty olisi jo ollut uskoton hänelle omistautumalla kokonaan esimerkiksi työlle, lapselle, harrastukselle tai sukulaisille.

Olet luvannut, ettei asiasta enää puhuta. Puolisosi on luvannut olla loukkaamatta. Peli on kuitenkin jatkunut, vaikka olisi hienoa saada se poikki ja käsitellä ratkaistavana oleva ongelma oikeilla nimillä. Mistä puhut, silloin kun mainitset asian? Pelottaako sinua, onko vaikeaa luottaa omaan rakastettavuuteensa, tunnetko itsesi ulkopuoliseksi vai mitä? Entä se todisteiden etsiminen?

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.