Terve.fi

Miksi kaljuunnun?

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 27.10.2015

Kysymys:

Olen kolmekymppinen nainen. Hiuksissani on kaljuja läiskiä, joiden syy ei ole lääkäreille ­selvinnyt.

Saan lääkitystä nikamavaltimon dissekaatioon eli repeä­mään. Kun aiempi lääkitykseni, Marevan ja Klexane, vaihdettiin Primaspaniin, hiukseni alkoivat harveta ja päähäni tuli ­kalju ­läiskä. ­Suvussani ei ole pälvikaljua ja isovanhemmillani oli paksut tukat vielä 90-vuotiaana.

Ihotautilääkäri määräsi Rogainea ja kortisoniliuosta.­ Olen käyttänyt niitä pari kuukautta, mutta uusia kaljuja­ läiskiä ilmenee. Syön terveellisesti ja käytän moni­vitamiinia. ­Kilpirauhaseni toimii normaalisti eikä muussakaan hormonitoiminnassani ole poikkeavuuksia. 

Vastaus:

Jotkut lääkitykset voivat tosiaankin aiheuttaa­ hiustenlähtöä, yleensä tosin harvinaisena sivu­­vaikutuksena. ­Aiemmista lääkkeistäsi Marevanilla­ ja Klexanella­ on ­raportoitu hiustenlähtöä harvinaisena ­haittavaikutuksena, joten syy-yhteys oireen ja ­lähinnä Marevanin välillä on mahdollinen.

Prima­spanilla ­kyseistä haittavaikutusta ei ole todettu käytössäni olevien lääketietokantojen perusteella enkä ole ­potilastyössänikään tähän törmännyt. 

Marevanin aiheuttama hiustenlähtö ei ole ­lopullista, joten mikäli kyse on tästä, pitäisi asian korjaantua ajan kanssa. Suosittelen jatkamaan hoitoa ihotautilääkärin ohjeistuksen mukaisesti. Marevania en jatkossakaan suosittelisi sinulle ensisijaiseksi lääkitykseksi, etenkin kun olemassa on muita vaihtoehtoja.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.