Terve.fi

Kuume-oireyhtymä?

LT, lastentautien erikoislääkäri

Jarmo Salo
Julkaistu 20.4.2007

Kysymys:

4-vuotiaalla tytölläni todettiin ns. pienten lasten kuumeoireyhtymä. Hänellä on ollut korkea (39-40asteen)kuume neljänä perättäisenä kuukautena, kuume alkaa aina kuukauden samana päivänä ja kestää 3-4 päivää.Lääkityksenä on ollut kefexin, jonka tehoa ei ole voitu todistaa. Kuumeen lisäksi crp on ollut 50-100. Nielurisat ovat turvonneet ja peitteiset. Nyt lähete lastenlääkärille ja korvalääkärille. Onko mahdollista että nielurisat poistetaan 4-vuotiaalta? Mitä riskejä poistoon liittyy? Mitä kyseisestä oireyhtymästä tiedetään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos lapselle on tehty periodic fever -diagnoosi (“lasten toistuva kuumeilu”), hänen nielurisansa poistetaan, edellyttäen tietysti, että vanhemmat toivovat hoitoa. Poistoon ei liity erityisiä suuria riskejä. Yksi tavallisimpi ongelmia kivun lisäksi on verenvuoto toipumisvaiheessa leikkauspinnalle muodostuneiden katteiden irrotessa. Tämä on hyvin hoidettavissa ja hallittavissa oleva ongelma. Periodic fever -syndrooman syytä ei tiedetä, mutta se paranee lähes aina nielurisojen poistolla.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.