Terve.fi

Uskallanko harrastaa liikuntaa?

LL, liikuntalääketieteen ja fysiatrian erikoislääkäri, kuntoutuksen erityispätevyys

Hanna Junttila
Julkaistu 21.1.2011

Kysymys:

Voinko harrastaa liikuntaa ( uinti , hiihto ) täysipainoisesti. Olen KLL-potilas, 66 v. Nyt olen flunssan kourissa jo kolmatta viikkoa. Olo on kohtalainen lopulta, kun menin lääkäriin ja sain antibioottikuurin. Muutama vuosi sitten sain sydänlihaksen tulehduksen lähdettyäni terveeksi luulemani flunssan jälkeen uimaan. Minulla on ollut jo kauan ( 2 – 3 v. ) epämääräisiä rintakipuja öisin. En ole niistä välittänyt. Liikunta on tehnyt hyvää ja päivät ovat aina parempia kuin yöt. Nyt epäilyttää, miten asiat ovat. Crt on 15.

Näytä vastaus

Vastaus:

Perussairautesi vuoksi säännöllisen kevyen tai kohtuukuormitteisen liikunnan harrastaminen on toimintakyvyn, yleiskunnon, mielialan ja elämänlaadun kannalta hyvin tärkeää. Säännöllisen liikunnan harrastamisen mahdollistamiseksi erityisesti kohdallasi on oleellista hyvän ravitsemuksen ja riittävän levon varmistaminen. Yöllisten rintakipujen taustasyy olisi syytä selvittää ja poissulkea myöskin anemian mahdollisuus. Tämän vuoksi suosittelisin lääkärin vastaanotolla käyntiä. Pitkittyneen, paranemisvaiheessa olevan flunssan yhteydessä voi harrastaa kevyttä liikuntaa, mikäli oirekuvassa ei ole kuumetta, lihaskipuja, poikkeavaa väsymystä, peitteistä nielua, kohonnutta leposykettä, rytmihäiriöitä tai harjoitteluhaluttomuutta. Liikunnan sopiva teho voisi olla noin puolet tavanomaisesta. Tällaista kevennettyä liikuntaa tulisi harrastaa yhtä kauan kuin flunssan oireet yhteensä kestävät eli mikäli flunssaoireilusi kokonaiskesto on esim. 4 viikkoa, on liikunnan oltava kevennettyä 4 viikon ajan toipumisen jälkeen, vasta sen jälkeen saa palata portaittain normaalille rasitustasolle.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.