Terve.fi

Raitusperäinen varvasnivelten tulehdus toisessa jalassa

Työterveyshuollon erikoislääkäri

Julkaistu: 27.7.2010

Kysymys:

Vaimollani 37v on ollut jo reilun vuoden ajan vasemman jalan keskimmäisissä varpaissa rasitusperäinen (kantapää aukesi ja piti muutama päivä kävellä pelkästään päkiällä) niveltulehdus, joka aiheuttaa kipua ja päkiän alueen turvotusta. Jalka on muutama kuukausi sitten magneettikuvattu yksityisen ortopedin toimesta, jonka avulla dianoosiksi saatu niveltulehdus ja pehmytkudos ympäröivissä kudoksissa tai jännetupin tulehdus nivelissä. Hoitona on ollut erilaisia reseptipohjaisia tulehduskipulääkekuureja 1-4 vkon mittaisina kuureina ja lepoa. Vaimo on levännyt kaiken vapaa-aikansa kotona pitäen jalkaa ylhäällä jo koko viime kevään ja nyt heinäkuussakin 2 vkon kesäloma meni jalkaa vaakatasossa lepuuttaessa miehen tehdessä kotityöt ja lastenhoidon. Ainoa liikunta on viimeisen vuoden ajan hänellä ollut pakollinen töihinmeno (toimistotyöt)linja-autolla noin 1,2 km päivittäisinen kävelyineen. Kotityöt ja lastenhoitokin ovat jääneet jo pois, jotta jalan rasitus saadaan minumiin. Jatkuvalla levolla ja tulehduskipulääkekuureilla sekä voiteilla ei kuitenkaan tunnu olevan mitään vaikutusta kipuun tai tulehduksen ja turvotuksen laskemiseen. Keväällä yhteen nivelväliin laitettiin kortisonipiikki, joka jonkun ajan kuluttua paransi viereisten nivelten tulehdukset. Ortopedi ei kuitenkaan laita enää toista kortisonipiikkiä koska se hänen mukaan voi aiheuttaa varpaiden virheasentoja. Jaloille on teetetty ortopedin ohjeiden mukaan myös yksilölliset tukipohjalliset ja lisäksi vaimo on hankkinut joukon erilaisin terveyskenkiä, jotta lesti olisi päkiän kohdalta riittävän leveä. Mikä neuvoksi kun mikään määrä lepoa ja tulehduskipulääkkeitä ei tunnu auttavan? Asia alkaa olemaan vaimolleni henkisesti raskas ja vaikeuttaa osaltaan myös minun ja lasten elämää. Kokeilemme jo ikään kuin viimeisiä keinoja, eli murskattua kaalinlehteä öisin jalan ja erityisesti päkiän ympärillä tiiviisti harsolla kiinnisidottuna. Lisäksi vaimo syö vihersimpukka-inkivääri luontaistuotetta sekä nivelille tarkoitettua omega-3 luontaistuotevalmistetta. Mitä asialle kannattaisi/voisi vielä tehdä? Löytyykö vielä pk-seudulta spesialistia, kenen luokse kannattaisi mennä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kertomasi tietojen perusteella kyseessä on poikkeuksellisen pitkäkestoinen nivelien seudun rasitusvaiva. Vaiva voi johtua pelkästään niveltulehduksesta tai osasyinä voi myös olla ympäröivien pehmytkudoksien tulehduksellisuutta (kuten kalvot/kapselit, jänteet, jännetupit ja insertiot).

Varmuuden vuoksi tulee heti alkuun mieleen kysyä, että onhan kaikki muut nivelet ja nivelien ympäristöt oireettomat? Mikäli eivät ole niin varmuuden vuoksi olisi hyvä miettiä tulehduksellisten nivelsairauksien mahdollisuus – tämän voi tehdä yleislääkäri, työterveyslääkäri tai reumatologi.

Todennäköisesti kyseessä on kuitenkin paikallinen rasitusvaiva. Todettakoon, että tähän mennessä hoito on ollut lääketieteellisesti asianmukaista ja yleensä ko. hoidolla tämäntyyppiset vaivat paranevat kohtuullisesssa ajassa.

Mihin voitaisiin vielä vaikuttaa? Mielestäni optimaalinen jalan asento & toiminta jalkineissa on todennäköisesti tärkeintä: onkohan tukipohjalliset ja jalkineet jalan & vaivan kannalta optimaaliset?

Toiseksi vaikuttavin keino voisi olla OMT-fysioterapeutin hoito. Todennäköisesti rasitusvaiva on pitkittyessään aiheuttanut jalkaterän/varpaiden toiminnan muutosta. Tämä toiminnan muutos saattaa olla merkittävä tekijä nykytilanteessa. OMT-fysioterapeutti voi hoidoillaan ja opastuksillaan optimoida nilkan, jalkaterän ja varpaiden toimintaa. Hoidon lisäksi hänen ohjeiden & harjoitteiden noudattaminen erittäin todennäköisesti auttaa vaivaa paranemaan 2-6 kuukauden kuluessa.

Osa OMT-fysioterapeuteista ovat asiantuntijoita myös tukipohjallisten ja jalkineiden suhteen eli kannattaa ottaa kaikki tukipohjalliset ja jalkineet mukaan ensi käynnille. Pääkaupunkiseudulta voisin suositella manipulatiivinen fysioterapeutti Ari Mäkelää ari.makela@ftk.fi tai Ortonin OMT-fysioterapeutteja: www.kuntoutusorton.fi/fysioterapia_toimintaterapia/fysioterapiapalvelut/fi_FI/manuaalinen_terapia

Mikäli kipualueella on vielä tulehduksellisuutta eli kivun lisäksi lievää lämmön nousua (kuumotusta), väri / verenkierron muutosta tai turvotusta kannattaa käyttää tulehduskipulääkettä geelin muodossa säännöllisesti: Esim. ketorin geeli kaksi kertaa päivässä huolellisesti pitkään hieroen voisi olla hyvä vaihtoehto tehon ja siedettävyyden näkökulmasta.

Vaikka uskonkin liikkumisen olevan kivuliasta en suosittelisi jatkuvaa lepoa. Mielestäni kannattaisi OMT-fysioterapeutin tarkempien ohjeiden perusteella aloittaa liikuntaa joka toinen päivä ja joka toinen päivä olisi palautumispäivä. Aluksi muutaman viikon ajan ajoittain liikunnan jälkeen kipu saattaa lisääntyä, mutta paranemisen käynnistyttyä kaikkien em. ohjeiden noudattamisen perusteella voidaan olettaa kivun progressiivisesti vähentyvän viikko toisensa jälkeen. Toki suosittelen valitsemaan sellaista liikuntaa ja harjoitteita, jossa kipua olisi mahdollisimman vähän.

Näin pitkäkestoisessa kiputilassa kipua kannattaisi hoitaa tulehduskipulääkkeen lisäksi toisellakin kipulääkkellä. Varsinkin jos kipu vaivaa nukkumaan mennessä tai yöllä kannattaisi pyytää lääkäriltä säännölliseen käyttöön esim. triptyl 10-50mg annoksella kunnes vaiva paranee. Tämä lääke kannattaa aloittaa 10mg annoksella ja annos nostot 10-15mg 2-4vko välein kunnes saavutetaan paras teho vähäisimmillä sivuvaikutuksilla. Hyöty tästä lääkityksestä on ilta/yö kivun väheneminen ja vähäisemmät havahtumiset/heräämiset kipuun yön aikana, jolloin voidaan päivällä olettaa olevan parempi vireystila/mieliala ja myös päivä kivuliaisuus voi vähentyä. Triptylistä on joitakin sivuvaikutuksia, kuten suun kuivuminen ja osin toivottu väsymys. Sivuvaikutukset vähenevät ja hyödyt lisääntyvät noin 2-6 viikkoa hoidon aloituksesta.

Toivottavasti vaimosi paranisi kohtuullisessa ajassa ja näistä ohjeista olisi Teille hyötyä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.