Terve.fi

Ihon kutina ja lääkitys

Lääketieteen tohtori, Yleislääketieteen ja sisätautien erikoislääkäri

Jari Remes
Julkaistu 6.3.2008

Kysymys:

Ikä 44 Nainen Neurontin 300 mg,Panadol Forte 1mg,Atrovent,Pulmicort Syndr.Sjögren,kausiluontoinen astma,siitepölyallergia

Hei,

Olen sairastanut pitkään (v.-91)saakka reuman sukuista sairautta Sjögrenin Syndroomaa.Kipuihin olen käyttänyt monenlaista särkylääkitystä mm.(Brufen 800 mg,Burana 800 mg,Neobrufenia). Viimeiset kuusi vuotta olen ottanut hermosärkyihin Neurologin määräämää lääkettä, Neurontin 300 mg. Samanaikaisesti käytän ainoastaan Panadol Forte 1mg särkylääkettä. Tällä yhdistelmällä olen pärjännyt vaihtelevasti. Labrat ovat olleet normaalin rajoissa.Lievää leukopeniaa,matala B-12 vitamiini(Cohemin depot).

Kaaduin tapaturmaisesti ja satutin olkaniveleni,johon viimeiset kaksi vuotta olen joutunut käyttämään Neurontin 300mg, 900-1500mg/pv. Onneksi nyt olen voinut pienentää annosta vähitellen.Vaikuttaako Neurontinin käyttö maksan toimintaan? Voiko ihon laaja-alainen kutina johtua maksan toiminnan häiriöistä/lääkkeestä? Ihottumaa/ihomuutoksia ei ole. Labrat ok.Ihon pistelyä ja kutinaa on ollut nyt muutamien viikkojen ajan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei

Kiitokset hyvin mielenkiintoisesta kysymyksestä.

Neurontinia käytetetään yleisesti ns. neuropaattisen kivun hoitoon. Se vaikuttaa maksan toimintaaan, koska se metaboloidaan siellä, joskus lääke nostaa maksa-arvoja ja mikäli ne eivät ole ohi meneviä on syytä lääkitys lopettaa. Mutta useimmille lääkitys ei aiheuta maksa.vaurioita, kuten ei sinullekaan koska laboratorioarvot ovat kunnossa.

Ihon laaja-alainen kutina ja on myös mahdollista tälle lääkkeelle, tuikahtelut jne. Lääke vaikuttaa erityisesti hermoston toimintaan vaimentaen niiden aktiivisuutta. Mutta tämäkin haittavaikutus on hyvin harvinainen.

Lähtisin hakemaan kutinan syitä muualta, allergisesta syistä esim. pesuaineesta tms. Ihotautilääkäri voisi myös auttaa syyn selvittämiseksi.

Parhain terveisin,

Jari Remes, LT Sisätautien erikoislääkäri

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.