Treeni ja ravinto

Kahvakuula

15.5.2009 Terve.fi
Kysymys

Hei! Onko kahvakuula sinulle tuttu harjoitusväline? Miten sitä käytetään ja mistä kahvakuulan voisi itselle ostaa? Voiko kokematon kahvakuulan käyttäjä tehdä itselleen hallaa, jos ei osaa käyttää kuulaa oikein? Ja mistä voisin löytää jonkun hyvän ja turvallisen harjoitusohjelman?

Vastaus
Vastaaja Mikko Paunonen
Trainer4You Personal trainer, CHEK Practitioner, CHEK Holistic Lifestyle Coach

Hei, kiitos kysymyksestäsi ja mielenkiintoista harjoitteluvälinettä kohtaan! Itselleni kahvakuula tuli tutuksi jo 90-luvulla urheilupiireissä ensimmäistä kertaa. Alunalkaen Venäjältä kotoisin oleva kahvakuula (Rus; Girya, Eng; Kettlebell) on jo useita satoja vuosia vanha harjoitteluväline, jota oli käyttäneet niin työläiset, urheilijat kuin puolustuvoimatkin. Tästä on lajista järjestetään mestaruuskisojakin, joten pitkät perinteet rautamötikkä omaa. Omassa harjoittelussa, kuin asiakkaidenikin harjoittelussa olen kahvakuulia käyttänyt ja kokemukset heillä ovat olleet poikkeuksetta positiivia. Se tuo mukavaa uutta variaatiota harjoitteluun ja on yksi erilainen tapa treenata lihaskuntoa ja kehonhallintaa.

Kahvakuulalla voit toteuttaa aikalailla samoja liikkeitä kuin mitä käsipainoilla teet, mutta juuri muotonsa ansiota se tuo mukaan erilaisia hallinta ja koordinaatio elementtejä, jotka tekevät harjoittelusta ja liikeradoista mukavan erilaisia ja hyvin toiminnallisia. Liikkeitä on satoja, joten on vaikeaa sanoa tarkasti, mistä lähteä aloittamaan, mutta kuten minkätahansa painon kanssa, kannattaa myös Giryan kanssa olla nöyrä ja uskaltaa aloittaa riittävän kevyestä kuulasta kunnes oppii hyvän perustekniikan, sekä kahvakuulan “toimintamallin” millätavoin se käyttäytyy eri liikkeissä.

Oikein hyvää perusliikepankkia lajin parissa aloitteleville tarjoaa tässä muodossa mm. lajin omat sivut, jotka löydät linkistä http://kahvakuula.fi/, mene sieltä kohtaan aloittelijan opas, joka on sähköisessä muodossa ladattavissa. Sivuilla on myös mukavasti havainnoillisia videoita joista voit ottaa oppia!

Ostoaikeissa voit esimerkiksi kääntyä seuraavien linkkien suuntaan: http://www.harjoittelu.net

Kahvakuulaharjoittelua tarjoaa myös mm. pääkaupunkiseudulla yritys nimeltä Elitra. (http://www.elitra.fi/), jossa alkaakin juuri nyt Toukokuussa muutama alkeiskurssi, joten kannattaa käydä katsomassa onko paikkoja vielä jäljellä!

Aurinkoista kesää, sekä turvallisia ja idearikkaita treenejä toivottaen, Mikko P.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi