Terve.fi

Känsä

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall
Julkaistu 30.12.2014

Kysymys:

Olen 76-vuotias naisihminen. Ongelma on pikkuvarpaasta seuraassa sitkeästi pysyttelevä liikavarvas, siis varpaanvälikänsä. Kovettumaa jonka tunnistin kolme kuukautta sitte ei enää ole, mutta vaiva ei ole kadonnut kokonaan. Pistävä kipu usein herättää yöllä ja vain hyvin leveälestisilla kengillä pystyy kävelemään. Kovettuma poistui salisyylilaastarilla, mutta kipu jäi. Nyt käytän hydrokolloidilaastaria sekä kevennyksenä  ja pehmusteena vaahtomuovi- tai  geelivuorattua suojaputkea varpaassa. Jalkaterapeutillakin olen käynyt. Ilmeisesti jonkinlainen jalan virheasento on kysymyksessä joka känsän on aiheuttanut Pitääkö lähteä lääkäriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi!

Känsä eli ihon kovettuma on ihon tapa reagoida paineeseen. Esimerkiksi  jalkapohjassa on luonnostaan alueita (kuten päkiä I ja V varpaan kohdalla sekä kantapää), missä iho on paksumpaa ja kovampaa kuin muualla.  Varpaisiin känsät kehittyvät myös tämän painekuormituksen takia.  Jos syy on tilapäinen, voi känsän ohentaminen raspilla ja/tai salisyylivoiteella vähentää tätä painekuormaa ja känsä paranee.  Usein kuitenkin kyse on jalkaterän etuosan ja varpaiden virheasennosta, jolloin tätä virheasentoa voidaan yrittää korjata erilaisilla tuilla (tukipohjalliset, tms) sekä painekuormaa vähentää pehmusteilla.

Jos nämä eivät auta, sitten kannattaisi käydä näyttämässä tilannetta jalkoihin perehtyneelle ortopedille, joka voi kertoa hoidon (leikkauksellisen ja ns. konservatiivisen eli mm. näiden tukipohjallisten) mahdollisuuksista.  Tällaiset vaivat ovat meillä hyvin tavallisia, sillä ihmisen jalka on suunniteltu paljain jaloin pehmeällä alustalla liikkumista varten ja mehän kuljemme koko ikämme kengät jalassa ja suuren osan aikaa kovalla alustalla!

Ystävällisin terveisin,

Ari Rosenvall

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.