Terve.fi

Helpotusta ummetukseen

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 13.8.2009

Kysymys:

Mitä pitäisi tehdä, kun vatsa ei toimi? Syön normaalisti, mutta voi mennä 3–4 päivää ennen kuin minulle tulee ulostustarvetta. Vatsa on aina syönnin jälkeen kuin koripallo. Olen 24-vuotias, 170 senttiä pitkä ja painan 77 kiloa, eli olen hieman ylipainoinen.Tarkoituksenani on aloittaa kuntoilu ja painonpudotus, mutta ensin pitäisi saada vatsa kuntoon. Voiko kyse olla vain suolen toiminnasta vai jostain vakavammasta? Suvussamme on ollut vatsasyöpää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ummetukseksi kutsutaan tilannetta, jossa ulostamiskertoja on harvemmin kuin kolmen vuorokauden välein. Ongelma on yleinen ja jopa joka 20:nnella on kyseinen vaiva.Ummetusta aiheuttavat monet lääkkeet. Näistä niin sanotut opioidit ovat tavallisimpia. Samoin esimerkiksi masennus- ja nesteenpoistolääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta. Jotkut sortuvat käyttämään niin sanottuja laksatiiveja ongelmaansa ja opettavat näin suolensa vieläkin laiskemmaksi. Sairauksia, jotka aiheuttavat ummetusta, on lukuisia. Näistä mainitsen esimerkkinä kilpirauhasen vajaatoiminnan ja suoliston kasvaimet. Lisäksi ummetusta voivat aiheuttaa muun muassa multippeliskleroosi ja Parkinsonin tauti.Kohdallasi ehdotan ainakin kilpirauhasen vajaatoiminnan pois sulkemista verikokein. Ummetus on harvoin sinun ikäiselläsi vakavan sairauden oire, ja siksi en kohdallasi tohdi sellaista epäillä. Myös taipumus ylipainoon tukee tätä arvelua, joka kylläkin joskus voi olla kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita.Jo ennen lääkärissä käyntiä voit kokeilla reseptivapaita kuituvalmisteita, joita saa apteekista. Apteekin koulutetulta henkilökunnalta kannattaa kysellä tarkemmin. En suosittele peräruiskeita tai muita laksatiivisesti suolta tyhjentäviä valmisteita, sillä ne johtavat helposti ummetuskierteeseen.Liikunta, jonka puutteesta lienee ainakin osittain kohdallasi kysymys, auttaa selvästi ummetukseen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.