Terve.fi

Yli kymmenen prosenttia maailman teini-ikäisistä tupakoi

Yli kymmenen prosenttia maailman teini-ikäisistä tupakoi
11 prosenttia maailman 13–15-vuotiaista nuorista käyttää tupakkatuotteita. Lue lisää.
Julkaistu: 3.7.2017
Karkeasti arvioituna 11 prosenttia maailman 13–15-vuotiaista nuorista käyttää tupakkatuotteita, kuten savukkeita ja sikareita, todetaan maailmanlaajuisessa kyselytutkimuksessa.
Tupakan käyttö on maailman johtava ehkäistävissä olevia kuolemia ja vakavia sairauksia aiheuttava tekijä. Tupakkatuotteet tappavat arviolta noin 6 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Monet aloittavat epäterveellisen tavan jo teini-ikäisenä.
Tuoreessa tutkimuksessa käytiin läpi dataa kyselytutkimuksista, jotka toteutettiin 61 maassa vuosina 2012–2015. Puolessa maista ainakin 15 prosenttia pojista ja 8 prosenttia tytöistä tupakoi.
– Tupakka vahingoittaa todistetusti lähes jokaista elintämme. Varhain tupakoinnin aloittaville kehittyy todennäköisemmin iäkkäänä myös pitkäaikainen nikotiiniriippuvuus, tutkimusta johtanut Rene Arrazola sanoo.
Vähiten teinit tupakoivat Sri Lankassa (1,7 %) ja eniten Itä-Timorissa (35 %). Pojat tupakoivat vähiten Tadžikistanissa (2,9 %) ja eniten Itä-Timorissa (61,4 %). Myös tytöt tupakoivat vähiten Tadžkistanissa (1,6 %), mutta eniten tytöt tupakoivat Bulgariassa (29 %).
Suurimmassa osassa maista ainakin puolet tupakoitsijoista kertoi haluavansa lopettaa tupakoinnin. Vähiten lopettamisesta kiinnostuneita oli Uruguayssa (32 %) ja eniten Filippiineillä (90 %).
Monilla valtion sääntelyillä voidaan vaikuttaa teini-ikäisten tupakointiin. Kulttuuriset arvot ja normit ovat kriittisimmässä asemassa, mutta myös ekonomisilla tekijöillä, ikärajoilla ja muulla sääntelyllä on suuri merkitys.
Tutkimus: MMWR 2017.
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi
Lue lisää:
Kommentoi »