Yksinhuoltaja Iida Åfeldt koki olevansa hukassa työn ja arjen paineessa: “Tästä olisi ollut hyötyä” – Haku maksuttomaan valmennukseen nyt auki!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Uudenmaan ELY-keskus
Yksinhuoltaja Iida Åfeldt koki olevansa hukassa työn ja arjen paineessa: “Tästä olisi ollut hyötyä” – Haku maksuttomaan valmennukseen nyt auki!
Työn ja arjen yhdistämisestä tuli haaste yksinhuoltaja Iida Åfeldtille. Tukea yhden vanhemman perheiden huoltajille tarjoavat nyt maksuttomat Suunta selkeäksi -työelämävalmennukset Helsingissä ja Tampereella.
Julkaistu 7.9.2022

“Koin olevani hukassa, mutta ajattelin, että ajatukset selviävät vanhempainvapaan aikana ja keksin, mitä haluan seuraavaksi tehdä. Eivät ne selvinneet.”

Kun esikoistaan odottava Iida Åfeldt jäi äitiyslomalle 2018, hän arveli, ettei palaisi enää vanhempainvapaalta aiempiin tehtäviinsä. Työ varhaiskasvatuksen opettajana oli ollut antoisaa, mutta ajatus pienten lasten hoitamisesta sekä töissä että kotona tuntui raskaalta. Koska uusi suunta uralle ei selkeytynyt perhevapaiden aikana, Åfeldt palasi aiempaan työhönsä. Yksinhuoltajan arjesta muodostui kuitenkin pian liian raskasta.

“Kyse ei ole siitä, etten tykkäisi työstä varhaiskasvatuksessa, mutta arjen yhdistäminen siihen on todella haastavaa. Helsingissä lapsi ei useinkaan pääse lähipäiväkotiin ja lapsen päivät venyvät kahdeksan tunnin työpäivän ja matkojen vuoksi pitkiksi. Työvuorot voivat alkaa kuudelta, jolloin kotoa piti lähteä yksivuotiaan kanssa todella aikaisin.”

Åfeldt tunsi tuskaa myös lapsen sairastelun vuoksi. Perheen ainoana aikuisena hänen työnsä täytyi joustaa aina lapsen sairastaessa, mistä aiheutui huono omatunto ja paineita työnantajaa ja vajaalla mitoituksella työskenteleviä työkavereita kohtaan.

Suunta selkeäksi – ainutlaatuisia työelämävalmennuksia yhden vanhemman perheille järjestetään tammikuuhun 2023 asti

Åfeldtin ajatukset ovat tuttuja monelle yksin lapsiperhearkea pyörittävälle, kertoo Uudenmaan ELY-keskuksen Suunta selkeäksi -hankkeen projektikoordinaattori Emma Lehtomäki.

“Yksinhuoltajille ei ole oikein tarjolla omia palveluita, joten avun löytäminen on hankalaa ja pirstaloitunutta. Neuvolassa annetaan kyllä tukea perheisiin liittyviin huoliin ja TE-palveluiden puolella työllistymiseen, mutta yhden vanhemman perheen huoltajan haasteet putoavat usein näiden väliin.”

EU-rahoitteisessa Suunta selkeäksi -hankkeessa etsitään keinoja, joilla tukea yksinhuoltajavanhempia. Nyt hankkeen puitteissa on käynnistynyt Suunta selkeäksi -työelämävalmennus, jossa otetaan huomioon yksinhuoltajien perhetilanne ja vanhemman tarpeet kokonaisuutena.

“On paljon haasteita, joita toisenlaisissa perheissä ei tarvitse miettiä yhtä paljoa kuin jos ainoana aikuisena pyörität lapsiperhearkea ja haluat siihen komboon yhdistää työtä tai opiskella.”

Suunta selkeäksi -työelämävalmennus on suunnattu nimenomaan yhden vanhemman perheiden huoltajille. Maksuton valmennus ei ole velvoittava eikä siten vaikuta vanhemman saamiin tukiin. Valmennusten ajaksi on järjestetty myös lastenhoito valmennustilojen läheisyyteen.

Vauva kainalossa valmennukseen

Iida Åfeltille ratkaisu arjen hankaluuksiin oli lopulta työ täysipäiväisenä somevaikuttajana. Yrittäjäksi jättäytymisen jälkeenkin hän on keikkaillut varhaiskasvatuksessa.

Åfeldtin toisen lapsen laskettu aika on kuukauden päästä haastattelusta, mutta Suunta selkeäksi -valmennukseen voi onneksi osallistua myös vauva kainalossa pohtimaan uutta suuntaa. Nykytyö sosiaalisen median parissa antaa Åfeldtille kuitenkin niin paljon joustoa, että hän uskoo voivansa tehdä sitä itsellisenä äitinä kahden lapsenkin kanssa.

Osalla aloista odotetaan, että päivä venyy, ja yksinhuoltajana se ei vain ole mahdollista. Minulla sattui vakityössä olemaan tosi ihana esihenkilö, jonka kanssa oli sovittu, ettei minun tarvitse joustaa ja esimerkiksi vaihtaa työvuoroja.

“Toistaiseksi some on työnä mielekäs ja mahdollistaa asioita, jotka aiemmin eivät olleet mahdollisia, kuten lapsen lyhyemmät hoitopäivät. Kun itse vastaan omasta työnteosta, ei ole myöskään painetta, että tuottaisin kenellekään pettymystä.”

Åfeldt toivoo vielä palaavansa myöhemmin varhaiskasvatuksen alalle, kun lapset ovat koulussa.

“Työelämävalmennus olisi ollut tarpeellinen varsinkin edellisen äitiysloman aikaan, jolloin koin olevani hukassa – ja edelleen koen olevani jonkin verran hukassa, vaikka tilanne nyt onkin ok. Minulle olisi kuitenkin mielekkäämpää poistua kotoa tekemään töitä. Saan silloin itsestäni enemmän irti ja kaipaan sitä, että ajatuksia voi vaihtaa muiden kanssa. Somessa jos joku antaa kurjaa palautetta, niin ei ole ketään kenen kanssa puida tilannetta. Päiväkodissa oli aina mahdollisuus keskusteluun.”

Kaipaatko uutta suuntaa? Ilmoittaudu mukaan

Lapsen saaminen on monelle taitekohta ja hetki, jolloin mietitään uusiksi omia arvoja, arkea ja mitä tehdä seuraavaksi, Emma Lehtomäki muistuttaa. Tarve erityisesti yksinhuoltajille suunnatulle valmennukselle on silti ilmeinen, sillä selvitysten mukaan yksinhuoltajien työttömyysaste on jopa kaksinkertainen verrattuna muuhun väestöön.

“Yksinhuoltajien työttömyyttä selittävät usein aikataululliset haasteet, jotka voivat liittyä esimerkiksi lastenhoidon järjestelyihin tai tukiverkoston puuttumiseen. Harvoin on kyse motivaation puutteesta. Päin vastoin yksinhuoltajat ovat yleensä motivoituneita tekemään töitä ja kaipaavat työstä tasapainotusta elämään, mutta esteenä ovat käytännön järjestelyhaasteet ja työelämän joustamattomuus. Juuri näihin haasteisiin Suunta selkeäksi -valmennuksissa puututaan ja mietitään, miten niitä voisi taklata.”

Iida Åfeldt on työelämävalmennuksen mahdollisuudesta innoissaan.

“Ajattelen, että ‘vau’, että tällainen ylipäätään järjestetään. Koen, että yksinhuoltajille on verrattavan vähän palvelua, joka huomioisi meidät. Kun huomio ei nyt ole vain kahden vanhemman perheissä, ei myöskään tule ulkopuolinen olo.”

Vertaistuen merkitystäkään ei pidä unohtaa.

“Sekin on jo yksi syy osallistua, että voi tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia samassa tilanteessa olevien kanssa. Eikä koko elämän tarvitse mennä uusiksi, vaan on jo iso juttu, jos saa pieniä hyödyllisiä ideoita ja oppeja arkeen.”

Kiinnostuitko? Ilmoittaudu mukaan valmennukseen!

Suunta selkeäksi -valmennukset Helsingissä ja Tampereella

 • Suunta selkeäksi -työelämävalmennukset tarjoavat tukea ja kannustusta työelämään yhden vanhemman perheille.
 • Valmennus on maksuton ja vapaaehtoinen eikä osallistuminen vaikuta tukiin.
 • Valmennustapaamiset järjestetään pääasiassa päiväsaikaan Helsingin Pitäjänmäessä ja Tampereen keskustassa, mukaan voi ilmoittautua tammikuun 2023 puoliväliin asti.
 • Valmennusjakso kestää enintään kuusi viikkoa ja sisältää sekä ryhmä- että yksilötapaamisia, joiden ajaksi on tarjolla ilmainen lastenhoito kaikenikäisille lapsille.
 • Tavoitteena on edistää osallistujien työelämävalmiuksia antamalla tukea niin uuden suunnan ja alan pohtimiseen, työn tai opiskelupaikan hakuun, omien taitojen ja kiinnostuksen kohteiden pohdintaan kuin työn ja arjen yhdistämiseen – sekä tukea vanhemman jaksamista ja hyvinvointia.
 • Osallistujia ei painosteta työelämään tai työn etsimiseen, vaan autetaan löytämään oma suunta ja autetaan näkemään omia vahvuuksia ja potentiaalia.

Kenelle?

 • Kohderyhmänä ovat yhden vanhemman perheen huoltajat tai vanhemmat ja yksinhuoltajat, jotka ovat työttöminä tai esimerkiksi perhevapaalla kotona lasten kanssa, millaisella työ- tai opintotaustalla tahansa.
 • Yhden vanhemman perheen vanhemmilla tarkoitetaan kaikkia sellaisia vanhempia, jotka vastaavat arjesta ainoana aikuisena kokoaikaisesti tai esimerkiksi omilla vuoroviikoilla.
 • Valmennuksiin voi ilmoittautua mukaan, jos ei ole kokopäiväisessä työssä ja työelämään liittyvät aiheet ja arjen ja työn yhdistäminen mietityttävät.
 • Valmennuksia järjestetään Helsingissä ja Tampereella. Osallistujan ei tarvitse olla helsinkiläinen tai tamperelainen, vaan lähialueilla asuvat ovat yhtälailla tervetulleita mukaan.
 • Maksimissaan kuusiviikkoiseen valmennukseen sisältyy ryhmä- ja yksilötapaamisia, ja valmennuksen päätteeksi kunkin osallistujan kanssa käydään läpi, miten omia suunnitelmia ja unelmia kohti voisi käydä.

Miksi kannattaa osallistua?

 • Valmennuksesta saa tietoja ja vinkkejä siihen, miten yhdistää perhe-elämä ja työnteko, sekä tukea omien voimavarojen vahvistamiseen.
 • Mahdollisuus tavata muita samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja lastenhoidon myötä viettää hetki aikuisten seurassa ja keskittyä itseensä.
 • Maksuton vapaaehtoinen valmennus auttaa vähentämään epävarmuuksia, jotka liittyvät työelämään siirtymiseen, ja samalla pääsee purkamaan omia ajatuksia.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!

Kuvat Pinja Mitrovitch

1 kommentti