Terve.fi

Virtuaalikuntoutus vetää vertoja tavalliselle kuntoutukselle

Virtuaalikuntoutus vetää vertoja tavalliselle kuntoutukselle
Virtuaalitodellisuutta hyödyntävä kuntoutus parantaa käsien toimintakykyä yhtä hyvin kuin tavallinen kuntoutus. Lue lisää.
Julkaistu 27.11.2017

Virtuaalitodellisuutta hyödyntävä kuntoutus parantaa potilaiden käsien toimintakykyä yhtä hyvin kuin tavallinen kuntoutus, Neurology-lehden julkaisema tutkimus osoittaa. Tulevaisuudessa kuntoutusta voidaankin entistä enemmän tehdä kotioloissa, tutkijat arvelevat.

Tutkimukseen osallistui 120 keskimäärin 62-vuotiasta aivoverenkiertohäiriöön noin kuukausi aikaisemmin sairastunutta. Sairastumisen jäljiltä kaikilla osallistujilla oli jonkinasteista lihasheikkoutta tai ranteen tai käsien toiminnan heikentymistä.

Osana tutkimusta potilaat saivat joko tavallista tai virtuaalikuntoutusta 4–5 kertaa viikossa neljän viikon ajan. Virtuaalikuntoutuksessa hyödynnettiin monitoria ja sensorihanskoja, joilla potilaat pelasivat käsien ja sormien toimintaa harjoittavia pelejä.

Kun potilaiden toimintakyky arvioitiin kuntoutusjaksojen päätteeksi, tutkimukset osoittivat käden toiminnan parantuneen huomattavasti kummassakin ryhmässä eikä ryhmien välillä ollut käytännössä eroja.

Tutkijat pitävät tuloksia osoituksena tietotekniikkaa hyödyntävien kuntoutusmenetelmien tehokkuudesta ja sopivuudesta ainakin aivoverenkiertohäiriöpotilaiden käsien kuntoutukseen. Kuntoutukseen osallistuminen voi olla osalle potilaista hankalaa ja työlästä, joten kotona tehtävät virtuaaliharjoitukset voisivat auttaa monia.

Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja. Joka neljäs potilas sairastuu työikäisenä

Lue lisää:

Kommentoi »