Terve.fi

Vinkkejä kesäharmeihin

Vinkkejä kesäharmeihin
Kesän ilojen keskelle mahtuu monenlaista pienempää ja isompaa harmia. Katso tästä ohjeet yleisimpiin tilanteisiin.
Julkaistu: 19.6.2012
Kesä antaa meille loistavan mahdollisuuden erilaisiin aktiviteetteihin ja luonnossa kulkemiseen. Tekevälle kuitenkin sattuu ja viisas kertaa etukäteen vinkit, miten toimia pienien kesäharmien yllättäessä. Muistathan myös aika ajoin kerrata tuikitärkeät hätäensiapuohjeet!

Hyttysten pistot

Helpoimmalla pääsee välttämällä hyttysiä ja mäkäräisiä parhaansa mukaan. Hyttyskarkotteet, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin sekä vaaleisiin pukeutuminen on hyvä tapa suojautua pistoilta. Makuutiloista kannattaa ennen nukkumaanmenoa hävittää pienet inisijät hyttysmyrkkysuihkeella. Alle 3-vuotiaille lapsille ei suositella hyttyskarkotteiden käyttöä, vaan lapsille paras suoja hyttysiä vastaan on peittävät vaatteet ja päähineet.
Hyönteisten pistoja voidaan lievittää hydrokortisonia sisältävillä voiteilla tai geeleillä. Jos on erityisen herkkä hyttysten pistoille, voi ottaa antihistamiinitabletteja. Paras tulos saavutetaan ottamalla tabletti ennen altistusta.

Ampiaisten ja mehiläisten pistot

Terveelle ihmiselle ampiaisen tai mehiläisen pisto ei ole vaarallinen, mutta voi aiheuttaa allergisoituneelle ihmiselle anafylaktisen reaktion, joka voi olla jopa henkeä uhkaava. Allerginen reaktio voi tulla myös viiveellä.
Mikäli mehiläinen pistää, niin poista pistin varovasti mahdollisimman pian. Ampiaisen tai kimalaisen pistin poistuu iholta hyönteisen mukana. Pistokohtaan kannattaa laittaa kylmä kääre viilentämään ja välttää pistoskohdan puristelua ja raapimista. Oireiden lievittämiseksi voi käyttää kortisonivoidetta tai suun kautta annosteltavia kortisonitabletteja (samoja kuin kyyn puremaan). Mehiläisen tai ampiaisen pistoille herkistyneen henkilön olisi hyvä pitää mukanaan allergisen reaktion varalta adrenaliinia, jota saa lääkäriltä erikoisluvalla.
Lääkäriin kannattaa poiketa, jos kyseessä on pieni lapsi tai heikkokuntoinen vanhus, allergiatapauksissa tai mikäli pisto osuu kaulaan, suuhun, kieleen, silmään tai kasvoihin.

Punkit

Pitkässä ruohikossa ja pensaissa viihtyvät punkit voivat levittää borrelioosia sekä harvemmin tavattua puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta. Punkkeihin voi varautua ennaltaehkäisevästi käyttämällä pitkälahkeisia housuja tai saappaita ruohikossa kulkiessa. Maastossa olon jälkeen iho kannattaa tarkistaa ja poistaa mahdolliset ihoon kiinnittyneet punkit. Punkki voi tarttua myös kotieläimen turkista, joten nelijalkaiset on syytä pitää poissa sängystä punkkialueilla ollessa.
Punkin purressa se on mahdollisimman nopeasti poistettava ihosta punkkipihdeillä tai mahdollisimman läheltä ihoa sormin varovasti pyörittämällä se pois. Punkin pureman turvotukseen ja kipuun auttaa kylmä kääre ja kipulääkkeet. Tarvittaessa voi käyttää antiseptistä ainetta puremakohtaan punkin poiston jälkeen. Puremakohtaa on seurattava, jotta nähdään kehittyykö siihen rengasmainen ihottuma. Tällöin on syytä ottaa yhteys lääkäriin, kuten myös jos parin viikon kuluessa punkinpuremasta nousee kuumetta tai ilmenee pahoinvointia tai niveloireita. Puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa myös rokote.

Kyynpurema

Kyy on ainoa myrkyllinen käärme Suomessa. Merkkinä kyynpuremasta ihossa voi näkyä kaksi pientä reikää noin puolen sentin päässä toisistaan ja puremakohdan ympärillä voi esiintyä kipua, turvotusta ja punoitusta.
Kyyn pureman jälkeen on aina lähdettävä lääkäriin. Kyypakkauksessa olevat kortisonitabletit ovat ensiapu puremaan ja ne kannattaa ottaa mahdollisimman pian pureman jälkeen. Pureman saanut kohta (usein raaja) tulee asettaa lepoon ja sen voi tukea esimerkiksi lastalla paikalleen. Puremakohtaa ei pidä viiltää auki eikä myrkkyä puristaa tai imeä ulos.

Auringon polttama

Auringon polttama on ihon tulehdusreaktio, jonka yleisimpiä ja lievimpiä oireita ovat ihon punoitus ja arkuus. Auringon polttamaa ei havaita yleensä heti, vaan 2-12 tuntia auringonoton jälkeen. Terveellisintä on ennaltaehkäistä auringon polttamat vaatetuksella ja suojavoiteilla. Voimakkaimmin aurinko paistaa keskipäivän aikaan, jolloin on hyvä pysytellä varjossa.
Auringon polttamaa hoidetaan kuin lieviä palovammoja. Kipeää aluetta huuhdellaan viileällä vedellä tai viilennetään kostealla kääreellä parikymmentä minuuttia. Runsas veden juonti on tärkeää nestetasapainon säilyttämiseksi. Mikäli ihon punoitus on lievää, voi ihoa auringonoton jälkeen hoitaa perusvoiteilla, jotka kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa. Mentolipitoinen voide viilentää ihoa ja voi lievittää kutinaa.
Mikäli iho punoittaa voimakkaammin ja on tulehtunut, voidaan niihin kohtiin käyttää mietoa hydrokortisonia sisältävää geeliä tai voidetta. Aurinkoon ei hydrokortisonin kanssa pidä mennä, eikä auringonotto sovellu myöskään palaneelle iholle. Jos iho on kovin kipeä, voi kipua lievittää tulehduskipulääkkeellä.

Palovammat

Lievää palovammaa, joka on pienellä alueella kehossa voi hoitaa kotona. Vammaa on huuhdeltava välittömästi parikymmentä minuuttia viileässä vedessä. Palovammaan on hyvä käyttää ilmavia (puhtaita) siteitä ja siteen alla rasvalappua (apteekista), jotta side ei tarttuisi palovammaan kiinni. Kun iho alkaa parantumaan, voidaan sitä rasvata esimerkiksi dekspantenolia sisältävällä voiteella.
Pienikin palovamma on kipeä, joten tarvittaessa voi ottaa suun kautta kipulääkettä. Lääkäriin kannattaa mennä, jos palovamma on suurella alueella tai syvemmällä ihossa tai jos kyseessä on lapsi.

Hikoilu

Käsien, jalkojen ja kainaloiden liikahikoilu on yleinen ongelma. Hikoilun ehkäisemiseen kuuluu hyvä peseytyminen aamuin illoin, hengittäviin puuvillavaatteisiin tai kenkiin pukeutuminen sekä sukkien ja alusvaatteiden päivittäinen vaihto. Karvojen leikkaus kainalosta voi myös auttaa asiaan ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen vähentää hikoilua.
Tavalliset deodorantit sisältävät hajusteita, bakteereita tappavia tai niiden kasvua estäviä aineita sekä puutereita kosteutta imemään. Ne eivät vaikuta erittyvän hien määrään. Tehokkaampia hikoilun estäjiä ovat alumiiniyhdisteitä sisältävät tuotteet, jotka vähentävät hien erittymistä.

Allergia

Heinäallergikkojen kannattaa välttää vuodevaatteiden tuuletusta ja pyykkien kuivaamista ulkosalla. Iltaisin kannattaa käydä suihkussa, jotta voi huuhdella siitepölyt hiuksista. Ikkunoihin ja tuuletusventtiileihin asennettava siitepölysuodatin estää siitepölyn pääsyä sisätiloihin. Muista myös, että monet kesäherkut, kuten mansikka, vapauttavat histamiinia ja aiheuttavat allergian tapaisia oireita.
Allergialääkitys tehoaa parhaiten, kun kuuri aloitetaan jo etukäteen ennen siitepölykauden alkamista. Vaihtoehtoja ovat tabletit sekä paikallisesti käytettävät nenäsumutteet ja silmätipat.

Haavat

Erilaiset haavat kuten viiltohaavat, pistohaavat ja naarmut saattavat aiheuttaa suuria ongelmia, jollei niitä heti alusta asti hoideta oikein. Pienet, pinnalliset haavat ja ihoruhjeet voidaan hoitaa kotona.
Haava-alue puhdistetaan juoksevan veden alla tai käytetään puhdistusliuosta, jotta kaikki mahdolliset epäpuhtaudet saadaan pois. Likaisen haavan puhdistusta voi tehostaa käyttämällä vetyperoksidia. Mahdollinen verenvuoto tyrehdytetään painamalla haavaa tai puristamalla haavan reunoja yhteen. Siistin haavan reunat voi teipata yhteen haavateipillä ja haava peitetään haavasiteellä tai laastarilla.
Nirhaumiin kannattaa laittaa pohjalle rasvalappu muutamaan kertaan taiteltuna, jotta suojaside ei jää haavan pohjaan kiinni. Haavan voi suojata myös keinoiholla. Jos haava erittää, tulee sitä suihkutella kaksi kertaa päivässä. Side pidetään kuivana ja annetaan haavan parantua rauhassa. Lääkäriä suositellaan, mikäli haava tulehtuu.

Nyrjähdykset ja revähdykset

Nyrjähdyksiin ja revähdyksiin tepsii kolmen K:n hoito eli kohoasento, kylmähoito ja kompressio (puristusside). Tarvittaessa voi käyttää kipulääkettä tai paikallisvoiteita vamman hoitoon. Lääkäriin on mentävä, mikäli revähdyskohta turpoaa tai kipu on kova.
1 kommentti